God zkt. jong talent

“Ontdekken van talent is nog boeiender als ze het willen inzetten voor God”

in Geloven

Jongeren ontmoeten die bezig zijn hun talent te ontdekken. Dat is één van de favoriete kanten aan mijn baan als jeugdwerker. Ik geloof dat talenten een cadeau van God zijn, die God aan ieder mens geeft. Of je Hem daarmee eert of niet. In zekere zin neemt Hij daarmee een risico en tegelijk zegt het iets over het hart van God.

Het risico is dat hij iets geeft en nog maar moet afwachten of hij daarvoor een 'dankuwel' krijgt. Zijn hart wordt juist daarin zichtbaar, dat het hem niet gaat om het 'dankuwel', maar om Zijn hart zichtbaar maken. Een hart dat gevuld is met liefde en genade en contact wil met mensen. Een hart dat verlangt dat mensen tot hun recht komen met de talenten die Hij gegeven heeft.

Talent van God
Het ontdekken van die talenten is nog boeiender als jongeren ook het verlangen krijgen met hun talent iets voor God te doen. Zo sprak ik vorige maand Tamar, een getalenteerde jonge kunstenares. In een gesprekje geeft ze aan dat ze graag 'artist missionairy' wil worden. Haar creatieve talent inzetten om daarmee God te dienen.
 
Ze omschrijft hoe God een verlangen in haar hart heeft gelegd om naar de moeilijke plekken in deze wereld te gaan. Ze wil daar met mensen in nood samenleven en zich afvragen wat God wil in deze situaties. Vervolgens hoopt ze vanuit haar talenten bewustwording te creëren en deze mensen een stem en een gezicht te geven.
 
Ze vraagt mij hiervoor te bidden. Dat lijkt me het minste wat ik kan doen. Tamar is een voorbeeld van een jonge vrouw, die het op een mooie manier weet te combineren. Hoewel ze nog zoekende is, heeft Tamar redelijk helder wat ze zou kunnen doen met haar talent. Maar niet voor iedereen is dat zo helder en duidelijk. Veel jongeren zoeken nog, op verschillende levels.
 
Welk talent?
Allereerst gaat hun zoektocht meestal om het talent dat ze hebben. In dat proces helpt het om eens met deze jongeren mee te kijken en eerlijke feedback te geven. Dat is feedback die opbouwt en helpt in de zoektocht naar dat talent. Help hen er woorden aan te geven en het talent in zichzelf te gaan zien.
 
Talent in de praktijk
Naast feedback geven, kun je jongeren ook kansen in de praktijk bieden om die talenten daadwerkelijk te verkennen en er enthousiast over te worden. Geef ze verantwoordelijkheid, neem ze mee, bied ze de mogelijkheid om met hun talenten onderdeel te worden van het grotere verhaal van God. Het laatste wat ik daar zelf in moest leren, is jongeren vervolgens ook weer loslaten.
 
Afgelopen zondag sprak ik in een jeugddienst ergens in het land. Tot mijn verrassing werd het team daar geleid door een jongen, die ik ooit als tiener had meegevraagd in de organisatie van een landelijk project. Het was bijzonder om te zien hoe hij vanuit zijn technische en organisatorische talent dingen in zijn eigen gemeente op een hoger plan heeft getild.
 
Als jongeren de kracht in hun talent vinden - en dat weten te verbinden aan de God die hen dat talent gegeven heeft, dan kunnen er nog wel eens spectaculaire dingen gebeuren.  
 
Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons