“Generaal pardon leerde mij betekenis van genade”

Winnaar 'Premier Gezocht' Gor Khatchikyan sliep ooit als asielzoeker op straat

in Geloven

Als kleine jongen van 12 jaar vluchtte Gor Khatchikyan met zijn ouders uit Armenië naar Nederland. De eerste nacht sliep hij met zijn ouders en broertje op straat. “Ik was niemand toen. Ik schreeuwde het uit: Heer, waarom?”

Jaren woont Gor met zijn ouders en broertje in een asielzoekerscentrum. 'Een kamertje van 3 bij 3 meter met bedden erin gepropt, dat was het. Maar ik klaagde nooit. Ik wist: dat dak boven mijn hoof Nederland hoeft dit niet te doen voor ons.'
 
Gor kreeg de mogelijkheid om geneeskunde te studeren, hoewel het gezin eigenlijk uitgeprocedeerd was. “Minister Rita Verdonk deed er alles aan om ons uit te zetten naar Armenië. Maar ik deed mijn uiterste best om te bewijzen dat ik het Nederlanderschap waard was. Ik studeerde cum laude af, probeerde zoveel mogelijk te integreren en wilde een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Nederlander
Later kreeg het gezin Khatchikyan een verblijfsvergunning na het generaal pardon van 2008. “Daar heb ik veel van geleerd. Ik mocht blijven, maar ook mensen die nooit en te nimmer iets hadden gedaan om het Nederlandse staatsburgerschap te verdienen. Kijk, zei God, zo is het ook met mijn genade.”
 
Inmiddels is de arts een veelgevraagd christelijk spreker. Vorig jaar won hij de televisietalentenjacht 'Premier Gezocht’. Hij herontdekte zijn Armeense roots en probeert zijn landgenoten het evangelie te vertellen.

Minister
“Mijn leven met God is een groot avontuur. Natuurlijk zie ik het soms ook niet zitten en heb ik het zwaar. Maar God opent deuren voor mij. Wie weet schop ik het ooit nog tot minister. Menselijk gezien is dat misschien onmogelijk voor een asielzoeker. Maar voor God is niets onmogelijk.”
 

+ Luister zondagavond naar het verhaal van Gor in Andries (00:10 uur op Nederland 2)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons