‘Geloven is geen sausje over je leven’

Hanneke Schaap over geloof en identiteit

in Christelijk Nieuws

496 jaar geleden spijkert de monnik Maarten Luther 95 stellingen op de deur van een kapel in Wittenberg, om de kerk te hervormen. Maar wat heeft de kerk van nú nodig om gezond en vitaal te blijven? Gewapend met die vraag maakte Visie een rondgang door christelijk Nederland. Het resultaat: De Nieuwe 95-poster.

Op EO.nl/Geloven lichten we elke week vijf stellingen uit en vragen we één van de makers om hun stelling toe te lichten. Deze week is dat psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker. In haar werk focust ze zich op identiteitsontwikkeling en hoe geloof daarbij een rol speelt. Zij formuleerde stelling nummer 19: ‘De kerk heeft zeggingskracht wanneer ze met name aan jongeren duidelijk maakt hoe het ‘in-Christus-zijn’ verschil maakt voor heel je identiteit.
 
Hoe maakt het ‘in-Christus-zijn’ verschil voor heel je identiteit? Volgens Schaap gaat het erom dat je je als jongere geliefd en aanvaard weet. “Als je weet dat God je in Christus heeft aanvaard, legt dat een basis onder je bestaan,” aldus Schaap. “Dat geeft je een identiteit die tegen een stootje kan.”
 
Kerk
Het is aan de kerk om Gods liefde aan jongeren duidelijk te maken. Schaap: “Dat kan door middel van de houding, het gedrag van de kerk. Jongeren moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn, dat de kerk niet alleen is voor burgers met een twee-onder-een-kapwoning.”
 
Ook in het overbrengen van de boodschap ziet Schaap kansen liggen. “In preken moet een expliciete link gelegd worden tussen het Woord van God en de leefwereld van de jongeren. Nu gaat het vaak niet over het dagelijks leven: het verschil tussen zondag en maandag is te groot. Geloof is geen sausje over je leven heen, maar een radicale grondhouding die je leven verandert.”  
 
Zeggingskracht
En wanneer je radicaal anders bent, doe je volgens Schaap zowel God als jezelf eer aan. “Dan laat je zien dat geloven en de kerk niet alleen ‘leuk voor de liefhebber’ is, maar voor iedereen een onmisbaar onderdeel van het bestaan.”
 
De overige stellingen van deze week:
- “Niet de naam op de gevel van de kerk is van belang, maar of je lid bent van Christus’ gemeente.” Hannie van den Berg, moeder van drie kinderen.
- “De kerk heeft juist nu vrouwen en mannen nodig die niet bang zijn fouten te maken en dat ruiterlijk toe durven te geven.” Anne Westerduin, manager uitgeverij Jongbloed.
- “Vervang afgod van de ‘marktwerking’ door Bijbelse focus op economische vrijheid en bescherm de zwakke (handelspartner).” Eelco Fortuijn, oprichter Goedewaar.nl.
- “Sluit eens per jaar de kerk op zondagochtend en ga de buurt in.” Harmen Nauta, accountant.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons