FILM | Gepeste ‘jeugdcrimineel’ bloeit op door liefde

“Het is een kosmisch principe: liefde is ook in de film Blackbird de sleutel”

Sean is een gothic. Met zijn wenkbrauwpiercing, tatoeages en zwarte kleding valt hij op. Vooral op school, waar hij hevig wordt gepest. Zijn medestudenten bedreigen hem zelfs. Als hij daarop zelf online bedreigende taal uitslaat wordt hij prompt gearresteerd. Zijn beschuldiging: het plannen van een ‘Columbine-aanval’.

Volgens Sean is het allemaal gebaseerd op een misverstand - hij was nooit echt van plan zijn schoolgenoten iets aan te doen. Maar je vraagt je af hoe het zou zijn gelopen als hij niet gearresteerd was. Het bewijsmateriaal tegen Sean liegt er niet om. Hij zit duidelijk vol opgekropte woede. Bovendien heeft hij gemakkelijk toegang tot vuurwapens: hij woont namelijk als enig kind bij z'n gescheiden vader, een fervent jager.
 
De schrik zit er goed in onder zijn dorpsgenoten en de rechter neemt geen risico: Sean draait de jeugdgevangenis in, totdat zijn zaak voorkomt. Maar de verharde jeugdcriminelen pakken hem nog veel hardhandiger aan dan op school. Sean is een weggooi-jongere. Een outcast, zelfs onder outcasts.
 
Wandelende tijdbom
Wanneer hij vrij komt, wordt zijn leven er alsnog niet beter op. Op straat kijken mensen hem met de nek aan; het wordt hem eigenlijk onmogelijk gemaakt om opnieuw te beginnen. Sean zit in een zichzelf versterkende spiraalduik. Uiteindelijk lijkt er maar één einde in het vooruitzicht, en dat einde zal tragisch zijn. Sean is een wandelende tijdbom. De vraag is alleen nog: wanneer barst de bom en hoe tragisch wordt dat einde? En ook: gaat hij alsnog anderen met zich meesleuren?
 
Dan komt er verandering in de leegte van zijn bestaan. Hij krijgt contact met een meisje van school, waar hij nu een rechterlijk contactverbod mee heeft. Zij vindt hem leuk en hun verboden band wordt de kiem van zijn nieuwe leven. Vanuit die kiem groeit zijn weerbaarheid. Hij gaat verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leven, en vergeeft uiteindelijk zelfs anderen wat ze hem misdaan hebben.

Liefde als remedie
De eerste helft van de film zijn Seans foute beslissingen geworteld in angst. Angst voor pesterij, angst voor de rechter, angst voor zijn medegevangenen. Maar liefde is uiteindelijk de remedie tegen angst, en buigt zijn neerwaartse spiraal opwaarts. Sean krijgt weer zin in het leven als hij de zin van het leven ziet.

Het is een kosmisch principe: liefde is de sleutel. Daar zijn we voor gemaakt. Zonder liefde zijn we nergens.
 

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons