"Een massaal aanbiddingslied is niet minder dan een psalm"

André Rouvoet over de relevantie van christelijke muziek

in Mediatips

Van 9-16 november vindt de Week van de Christelijke Muziek plaats. Deze week begint met een galadiner waarin de Zilveren Duif-awards worden uitgereikt. De award kent verschillende prijzen toe voor de beste Nederlandse muziek. EO.nl/Geloven sprak met André Rouvoet, de juryvoorzitter, over de relevantie van christelijke muziek.

Christelijke muziek is volgens Rouvoet absoluut niet ouderwets. “Ik ben er eerlijk gezegd van overtuigd dat er altijd behoefte zal zijn aan het maken van én aan het luisteren naar muziek die wordt gemaakt tot eer van God. De vorm waarin dit gebeurt verandert natuurlijk, maar dat is nooit anders geweest.”

Negro-spirituals
“Het is geweldig belangrijk dat christelijke muziek mensen voedt en verrijkt, en misschien zelfs raakt of troost,” vervolgt Rouvoet. “En onderschat niet wat góede christelijke muziek ook onder niet-christenen teweeg kan brengen. Zelf ben ik bijvoorbeeld een groot fan van de muziek van Van Morrison. Dat is geen uitgesproken christelijke muziek. Totdat je op een album als 'Hymns to the silence' regelrechte negro-spirituals en prachtige traditionals als 'Be Thou my vision' voorbij hoort komen. En geloof me: dat komt echt bij heel veel fans over heel de wereld binnen, gelovig of niet!”

Een veelgehoord kritiekpunt is dat christelijke muziek veel over vergeving en aanbidding spreekt, en weinig over twijfel, ongeloof of andere confronterende zaken. Rouvoet herkent deze kritiek, maar alleen bij muziek die hij onder 'christelijke muziek' verstaat. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met de functie van bijvoorbeeld praise en worship. Maar als je breder kijkt, dan is christelijke muziek echt niet beperkt tot wat je de gangbare gospel zou kunnen noemen. Het mooie van de Zilveren Duif-awards is dat het licht dan ineens ook valt op nieuwe talenten, op vernieuwing van de christelijke muziek zelf, zowel wat muziekstijl als wat thema's en teksten betreft.

Stijl en vorm
Het verheerlijken van Gods Naam, dankzegging en lofprijzing zijn volgens de oud-minister niet voorbehouden aan één stijl of één vorm. Kees Kraayenoord zei eens: "Er wordt in de Nieuwe Kerk in Katwijk niet méér tot eer van God gezongen dan tijdens een gospelconcert in het Gelredome." Rouvoet is het eens met de gospelartiest. “Ik denk ook dat heel veel mensen dat herkennen: dat je ineens diep in je hart geraakt kunt zijn door een aanbiddingslied op de EO-Jongerendag, dat in eerbied door 30.000 jongeren wordt meegezongen, niet minder dan door een goed gekozen psalm in de zondagse eredienst.”

Rouvoet blijkt een echte muziekliefhebber. “Zelf luister ik heel veel naar muziek, en bepaald niet alleen christelijke muziek. Ik heb mijn iPod eigenlijk altijd bij me en daar staan inmiddels zo'n 12.000 tracks op. Al mijn cd's die ik thuis in de kast heb staan, staan ook op de iPod, dus ik kan altijd en overal van mijn eigen muziek genieten. De albums die genomineerd zijn voor de Zilveren Duif Awards heb ik ook meteen op mijn iPod gezet. Zo kan ik ze tussendoor nog eens rustig her-beluisteren.”

+ Website Week van de Christelijke Muziek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons