'De vrijdagen zijn het ergste in Syrië'

Syrische pastor Edward spreekt voor record aantal bezoekers op Open Doors-dag

in Christelijk Nieuws

"Vrijdag is een gebedsdag in Syrië. Voor ons christenen betekent dat we elke week in spanning afwachten welk geweld ons te wachten staat. Ik weet niet goed wat ik bidden moet. Dat de vrijdagen stoppen?"

De Syrische voorganger Edward Awabdeh legt het rustig uit aan zijn publiek. Hij en zijn vrouw Ranaa, voorgangersechtpaar in Damascus, zijn zaterdag te gast op de Open Doors-dag in Zwolle. Voor deze dag zijn 7.500 bezoekers, waaronder 1.200 kinderen uit het hele land naar de IJsselhallen getrokken, een record aantal voor de organisatie.

Blijven
Drie op de tien gemeenteleden van voorganger Edward Awabdeh zijn gevlucht. Zijn kerk in de Syrische hoofdstad Damascus is zwaar getroffen door de burgeroorlog. Toch heeft hij de moed om vluchtelingen de helpende hand te reiken. "Verstandelijk gezien is het het beste om uit Syrië te vertrekken. Maar hoe kunnen wij dat doen? Het land van onze voorouders, het land waar wij geworteld zijn. Wij willen de kerk open houden, zodat mensen de Here Jezus Christus kunnen ontmoeten in deze zware tijd." Pastor Edward verleent in Damascus in samenwerking met Open Doors noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog. Open Doors voorziet maandelijks in heel Syrië meer dan 8.000 gezinnen van noodhulppakketten met voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen.  

Moedt
Het thema van de Open Doors Dag dit jaar is MOED. De 85-jarige oprichter Anne van der Bijl, nog steeds van de partij, betoogt in zijn korte toespraak dat het eigenlijk MOED met dt moet zijn. Natuurlijk is er moed voor nodig om uit te gaan en vervolgde christenen te helpen. Maar vooral het besef dat het onze plicht is, dat het MOET, daar komt het op aan, aldus Van der Bijl.

Gebeden
Diverse keren op de dag wordt gezamenlijk gebeden voor de internationale sprekers. Gastheer van het middagprogramma, ds. Ron van der Spoel sluit de dag af met een indringend gebed voor het Syrische voorgangersechtpaar. "Heer, ontfermt u zich over hen. En geef vrede, Heer. Geef vrede."
“We ervaren dat er voor ons wordt gebeden”, zegt hij. “Menselijkerwijs gesproken zijn we in de minderheid, maar we voelen ons aangemoedigd Gods werk te blijven doen.”

Verslag Open Doors-dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons