De kracht van vergeving bij de Amish

Moeder van moordenaar heeft 'zichzelf' moeten vergeven

in Geloven

Op 2 oktober 2006 wandelt Charles Robert een school van de Amish gemeenschap binnen en schiet daar vijf vrouwelijke leerlingen dood - en er raken er nog eens vijf zwaargewond - voordat hij zichzelf van het leven berooft.

Zeven jaar na de tragedie is de familie Roberts nog steeds op zoek naar vrede. De nasleep van de moord heeft zijn sporen achter gelaten. De kleine, landelijke gemeenschap staat ineens volop in de schijnwerpers door het brute geweld. Toch heeft het geloof van de Amish gemeenschap ervoor gezorgd dat de mensen elkaar juist opzochten. Het geloof brak hun niet, het geloof bracht hun juist samen. De wereld was verbaasd bij het zien van zoveel medeleven. De Amish gemeenschap koos voor vergeving in plaats van woede. Velen kwamen zelfs naar de begrafenis van Charles.

Documentaire 
Zachary Roberts, de jongere broer van Charles, probeerde zich in eerste instantie te distantiëren van het drama maar wil nu de verlossende kracht van vergeving, welke na de tragedie plaatsvond, delen. In de documentaire ‘Hoop’ laat Zachary de reis van zijn moeder zien op weg naar vergeving. Vergeving van wat haar zoon de Amish gemeenschap en haar gezin heeft aangedaan. 

Zachary Roberts:"Ik wil aan mensen laten zien dat het niet uitmaakt hoe het leven komt, al is het heel slecht. Er is een weg en een manier om gelukkig te zijn en ten volste van het leven te genieten. Een moeder van een moordenaar wil nog leven. Ze wil zelfs haar hart openen om anderen hoop te geven. Vergeving is een enorme kracht voor de menselijke geest."

Zachary Roberts hoopt dat de documentaire volgend jaar helemaal af is. Dit hangt af van de crowdfunding van het laatste deel van het project. 

Bekijk hier een stuk uit de documentaire. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons