Burgemeester spreekt met Vluchtkerkgroep

in Christelijk Nieuws

De zogenoemde Vluchtkerkgroep die al ruim een jaar een zwervend bestaan langs kraakpanden in Amsterdam leidt, krijgt de kans om donderdag met eigen ogen de nieuwe opvanglocatie aan de Havenstraat in de hoofdstad te bekijken. Dit is de uitkomst van een gesprek dat burgemeester Eberhard van der Laan woensdag had met vertegenwoordigers van de vluchtelingen en de actiegroep 'Wij zijn hier'.

De groep twijfelt over de verhuizing, omdat de aangeboden opvanglocatie een voormalige gevangenis is die hen doet denken aan vreemdelingendetentie. Volgens zijn woordvoerster heeft Van der Laan in het gesprek een aantal misverstanden kunnen oplossen. Hij kreeg de kans te benadrukken dat de voordeur altijd openblijft, dat bewoners en vrijwilligers met een pasje in en uit kunnen lopen en dat het pand over een keuken, groepsruimtes, douches en een sportzaal beschikt.

Donderdag voor 14.00 uur wil Van der Laan weten of de actiegroep 'Wij zijn hier' bereid is te verhuizen naar het voormalige huis van bewaring in de buurt van het Haarlemmermeerstation.

Zwerftocht
De beoogde locatie is vanaf begin december een half jaar beschikbaar voor de opvang van de 159 mensen. Die groep verbleef achtereenvolgens in een tentenkamp en daarna in de 'Vluchtkerk' en de 'Vluchtflat'. De asielzoekers verblijven momenteel in een tot 'Vluchtkantoor' omgedoopt kraakpand aan de Weteringschans. Dit pand in het centrum van de stad moeten ze op last van de eigenaar uiterlijk 6 december verlaten.

Gevangenis
In de gemeenteraad zei Van der Laan woensdag dat hem er alles aan gelegen is de groep asielzoekers te overtuigen van de voordelen van opvang in de Havenstraat. "De bewoners krijgen allemaal een eigen kamer, die ze kunnen afsluiten om privé-eigendommen te beschermen. Eenmaal goed ingericht doet niets aan de binnenkant van het gebouw meer denken aan een gevangenis", zei Van der Laan.

De mensen krijgen er bed, bad en brood en begeleiding van vrijwilligers en professionals om te werken aan onder meer terugkeer of het vinden van een nuttige tijdsbesteding of alternatieve opvang.


Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons