Bert van Leeuwen wil Jakob en Esau in Het Familiediner

'Een afloop om van te dromen'

in Christelijk Nieuws

Het Nieuw Israëlitisch Weekblad legde Bert van Leeuwen de volgende stelling voor: 'Jacob en Esau hadden baat gehad bij het tv-programma Het Familiediner'. Presentator Bert is het hiermee eens. Hij was wel in geweest voor een case van 'een tweeling bij wie de zaken zo zeldzaam uit de hand lopen'.

"Jacob en Esau hebben het prima gered zonder Het Familiediner, maar ik had deze case graag in mijn programma gehad. Een tweeling bij wie de zaken zo zeldzaam uit de hand lopen. Die in de baarmoeder elkaar al heen en weer duwen. Twee jongens die elkaar vanaf de geboorte kennen en zo'n heel ander karakter hebben. De rol van de ouders. De streken die Jacob uithaalt. De rol van Esau. En dan uiteindelijk de verzoening. Esau die zo kwaad is en Jacob dreigt te vermoorden. En als ze elkaar uiteindelijk ontmoeten, vallen ze elkaar in de armen. Een afloop om van te dromen.

Als ik met Esau zou spreken, dan zou ik vragen waarom hij zijn geboorterecht inruilde voor een bord linzensoep. Hoe blij was hij daarmee? Van Jacob zou ik onder meer willen weten hoe hij nu aankijkt tegen zijn voorstel tot die ruil.
 
Iedereen heeft wel eens ruzie binnen de familie en soms leidt dat zelfs tot het verbreken van alle contacten. Een lid van de familie dat wil bemiddelen, klopt bij ons aan. Dan gaan wij in gesprek met beide partijen. Ik proef dat er onder de woede vaak een verlangen ligt dat het weer goed komt. Na zoveel uitzendingen heb ik geleerd niet te snel te oordelen. Het gaat om de onmacht van mensen die, onder invloed van externe factoren, soms onhandige keuzes maken. Dat probeer ik hen te laten zien."

 

Dit artikel verschijnt vrijdag in het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Bert is één van de vier personen die reageert op de stelling: 'Jacob en Esau hadden baat gehad bij het tv-programma Het Familiediner'. Andere columnisten zijn Lody van der Kamp (politicus en rabbijn), Leo Mock (Talmoedist en docent) en Gita Hacham (kunstenaar en theatermaker).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons