“Benedictus is zóóó 2015”

Herman Wegter ontmoet Rick Timmermans in ‘Geloven op 2’

in Christelijk Nieuws

Deze week is het televisieprogramma ‘Geloven op 2’ in Wageningen. Op dinsdag maken we kennis met Rick Timmermans, schrijver van onder andere het boek ‘Hunkeren naar rust’. Presentator Herman Wegter is onder de indruk van de Benedictijnse leefwijze van de schrijver. Hij schrijft voor ons een blog.

“Buiten was het nog donker. In de kapel voelde het nog kouder dan buiten. Ik zat met m’n jas aan. Die ochtend was ik op een onchristelijke tijd opgestaan. Toen de monniken en de non (een kluizenares die in de buurt woont) het gregoriaanse gezang inzetten, moest ik moeite doen om niet in slaap te sukkelen. Niet te geloven, dat deze monniken dit acht keer per dag doen. Zingen, bidden, stilte. Dag in, dag uit. Ik zou doodongelukkig worden van het kloosterleven. Rick, de jongen op de bank naast me denkt daar anders over. Hij nodigde me niet voor niets uit voor deze viering.

Deze week komt Geloven op 2 vanuit Wageningen. Voor een van deze uitzendingen ontmoette ik Rick Timmermans, 26 jaar, journalist en schrijver. Rick heeft echt iets met de Benedictijnse leefwijze. Tijdens z’n studie Journalistiek verdiepte hij zich in het leven van monniken en in de Regel van Benedictus. En Rick raakte er zo door gefascineerd dat hij er meerdere boeken over schreef. Waaronder ‘Hunkeren Naar Rust - Pelgrimeren door de Regel van Benedictus’. Hij nam me mee naar de Sint Willibrordabdij in Doetinchem, waar hij regelmatig komt. Daar woonden we in alle vroegte de ochtendviering bij. Grappig, om zo’n jonge gast te zien rondlopen tussen de grijze monniken. En hem met enthousiasme te horen praten over Benedictus. 

'Benedictus had beste recept tegen burn-out'

Fascinerend, dat de visie van een monnik uit de zesde eeuw 1500 jaar later voor een nieuwe generatie christenen in Nederland nog steeds relevant is. Bijvoorbeeld het belang van stilte en rust als manier om God te ontmoeten. Of de overtuiging dat het niet om jou draait, om jouw carriere, jouw verlangens, maar om God en om de mensen om je heen. En dat je leert tevreden te zijn met dat wat je echt nodig hebt.

Ik denk dat Benedictus met zijn Leefregel waarschijnlijk het beste recept had tegen een burn-out, ook al heeft hij daar zelf (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) in zijn leven nooit last van gehad.

Twintig eeuwen ervaring

Mijn ontmoeting met Rick zorgde ervoor dat ik weer ervoer dat we in een lange traditie staan. Een proces van 2000 jaar, waarbij gelovigen generatie na generatie hebben geprobeerd Jezus te volgen en uit te vinden wat dat in hemelsnaam betekent. Wij, gelovigen van de 21ste eeuw, kunnen leunen op twintig eeuwen ervaring.

Die kunnen we goed gebruiken. Want als ik om me heen kijk in het Nederland van 2013, zie ik een christendom dat op z’n retour is. De kerk boeit steeds minder mensen, een groeiende meerderheid is wel klaar met het christelijke gebeuren. En dus worden we meer dan ooit uitgedaagd om het christelijk geloof opnieuw uit te vinden voor de toekomst. Om samen op te weg te gaan naar een ‘nieuw soort’ christendom. En ‘op weg gaan’ betekent dat je dingen achterlaat. Zoals bepaalde dogma’s en vertrouwde vormen. Maar tegelijkertijd moet je ook bepalen wat je absoluut mee wilt nemen, wat ook in 2020 nog van waarde is. En daar heeft Benedictus wel een paar suggesties voor. Want Benedictus, die is echt zóóó 2015.”

 

Herman Wegter

Bekijk het interview met Rick Timmermans in Geloven op 2, rond 17:00 uur op Nederland 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons