Armoede bestrijden in navolging van de grote Diaken

Hans van Dijk over zijn werk als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje

in Christelijk Nieuws

Armen kloppen steeds vaker aan bij de kerk, zo blijkt uit het Armoedeonderzoek 2013 dat deze week verscheen. Ze komen dan bijvoorbeeld terecht bij de vrijwilligersorganisatie SchuldHulpMaatje. Hans van Dijk is al een aantal jaar actief bij deze organisatie. Wat betekent hij voor mensen die financieel aan de grond zitten en waar haalt hij zijn drive vandaan?

SchuldHulpMaatje is geen hulporganisatie, benadrukt coördinator Hans van Dijk. “We ondersteunen mensen alleen. We helpen ze de weg te vinden naar financiële instanties en geven ze daarbij morele steun.” Volgens Hans is het geven van geld geen oplossing. “We leren de mensen met geld om te gaan. Op die manier lossen we het probleem structureel op.”
 
SchuldHulpMaatje heeft een hele eigen aanpak: een vaste vrijwilliger (‘maatje’) wordt gekoppeld aan een hulpvrager. Als coördinator geeft Hans leiding aan zo’n 25 maatjes. Door intakegesprekken te voeren met hulpvragers, indiceert hij of SchuldHulpMaatje kan helpen. “Wanneer we iets kunnen toevoegen, zoek ik een geschikt maatje voor de hulpvrager. Vervolgens houd ik de maatjes in hun verdere proces in de gaten. Er moet natuurlijk wel vooruitgang zijn – het is geen ‘pappen en nathouden’.” Hiernaast is Hans verantwoordelijk voor veel bestuurstechnische taken.
 
Hart en ziel
Al sinds de oprichting van de organisatie in 2010 is Hans actief bij SchuldHulpMaatje in Amersfoort. Meer dan twee dagen in de week is hij kwijt aan zijn werkzaamheden bij SchuldHulpMaatje. Waar haalt hij de drive vandaan? “Ik help graag mensen, ik ben sociaal ingesteld.” Altijd is Hans al betrokken geweest in de kerk. Zo is hij diaken. “Ik denk altijd: je kunt wel bevestigd worden als diaken, maar diaken ben je in hart en ziel. Ik doe mijn taak in bewogenheid voor andere mensen, in navolging van onze grote Diaken.”

Kerken
Volgens Hans ligt de eerste taak van de verzorging van de mens bij de overheid. “Maar de overheid vormen we met elkaar, met alle inwoners van Nederland!” Daarnaast zijn de kerken er ook voor, is Hans van mening. “We hebben natuurlijk de opdracht om de naaste als onszelf te behandelen. We moeten klaarstaan voor de ander.”
 
Uit het armoedeonderzoek blijkt dat steeds meer mensen aankloppen bij de kerk voor hulp. Hans zegt hiervan niet veel te merken. “Het blijft stabiel; ergens is dat spijtig, want we weten dat er meer armoede is. Veel armoede gebeurt in het verborgene, we zien alleen maar het topje van de ijsberg.”
 
Verschil maken
Toch mag Hans veel licht en uitzicht bieden in heel wat levens. “Het is een uitdaging om daadwerkelijk verschil te kunnen maken. Er is een hoop te doen in deze wereld!”


SchuldHulpMaatje is een vrijwilligersorganisatie die mensen met financiële problemen er weer bovenop helpt. Het is een initiatief van de kerkelijke organisaties in Nederland en het platform voor Christelijke Schuldhulppreventie. SchuldHulpmaatje is in 60 lokale werkgroepen met in totaal 1150 professioneel getrainde vrijwilligers actief.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons