26 november: Waarom zijn we zo verdeeld over Israël?

Op het Andries Radio Symposium staat de Israël-discussie centraal

in Christelijk Nieuws

Waarom zijn we zo verdeeld over Israël? En waarom leidt Israël altijd tot heftige discussies? Deze vragen staan centraal op het vierde Andries Radio Symposium dat op 26 november plaatsvindt.

Israël viert dit jaar zijn 65-jarige bestaan. Toch blijft het land altijd een punt van stevige discussie. PKN-dominee M.J. Schuurman schrijft erover op zijn weblog: "Het gaat om een wereld waarin men met onverholen minachting schrijft over degenen die een iets andere mening hebben. Een wereld waarin de discussie gevoerd wordt door de ander openlijk verdacht te maken en de theologische integriteit van de ander ter discussie te stellen." 

Nieuwe gezamenlijke liefde
Genoeg tegenpolen binnen de Israël-discussie dus. Het Andries Radio Symposium brengt de voor- en tegenstanders samen om erover te debatteren. "Maar zij worden ook uitgedaagd vooruit te kijken en te zoeken naar wat verbindt in de relatie met Israël. Is het mogelijk elkaar de komende jaren te vinden in een nieuwe gezamenlijke liefde voor Israël? Dat vergt commitment van hen die nooit leerden dat Israël vandaag de dag een bijzondere plek inneemt. En het vraagt openheid van diegenen die een vastomlijnde visie hebben op de plek van Israël in Gods heilsplan." 

De discussie is niet alleen van theoretische aard. In bovenstaande video staat EO-presentator Andries Knevel bij de muur tussen Bethlehem en Israël. "Een theoretisch probleem komt zo wel heel dichtbij. Een muur tussen bezet gebied en het beloofde land. Een symbool van discriminatie, of een symbool van veiligheid?" 

Sprekers
Op het vierde Andries Radio Symposium discussiëren onder andere Aad Kamsteeg, Feike ter Velde, Kees Jan Rodenburg, Steven Paas, Henk Poot, Bernhard Reitsma, Theo van Campen en vele anderen over het Israël-vraagstuk. Het drie uur durende debat vindt plaats op dinsdag 26 november in Hilversum en begint om 15.30. De toegang is gratis, maar opgeven via de website is vereist.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons