"100.000 christelijke martelaren per jaar is sterk overdreven"

Volgens de BBC ligt dat aantal onder de 10.000

in Christelijk Nieuws

Er wordt regelmatig gezegd dat ongeveer 100 duizend christenen per jaar sterven vanwege hun geloof. Eerder dit jaar bevestigde het Vaticaan deze bewering. De BBC zoekt uit of het inderdaad een geloofwaardig getal is.

Het getal komt oorspronkelijk van het centrum voor onderzoek van wereldwijd christendom, het CSGC. Het centrum schat het aantal martelaren tussen 2000 en 2010 op ongeveer een miljoen. Gedeeld door tien jaar is dat 100.000 per jaar. 

Wanneer je verder kijkt, zie je dat het grootste deel van dat miljoen te wijten is aan de burgeroorlog in Congo. De oorlog eiste tussen 2000 en 2010 meer dan vier miljoen slachtoffers, waarvan het CSGC er 900.000 ziet als martelaren. Dat is gemiddeld 90.000 per jaar. Maar Congo is een christelijk land, waar de 'martelaren' door andere christenen zijn vermoord. Het grootste deel van de 100.000 slachtoffers die het Vaticaan noemde, sterft dus niet vanwege zijn geloof maar om andere redenen. 

In het artikel wordt professor Schirrmacher van de internationale gemeenschap voor mensenrechten geciteerd. "Er is op dit moment geen wetenschappelijk aantal te noemen. Het is niet onderzocht en alle experts op dit gebied doen geen uitspraken over aantallen." Verschillende universiteiten zijn bezig met een onderzoeksproject over dit onderwerp. Daarin wordt vooralsnog uitgegaan van ongeveer zeven tot achtduizend martelaren per jaar. 

Lees het hele artikel (in het Engels) bij de BBC.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons