Zzp'er vraagt hulp aan kerk

"Door crisis kloppen ook nieuwe groepen aan"

in Christelijk Nieuws

Het aantal zzp'ers groeit al jaren, de economische crisis duurt voort en de overheid doet een stap terug in de zorg voor burgers. Resultaat: zzp'ers in problemen kloppen aan bij de kerk.

Ze noemen zichzelf wel spottend "zelfstandigen zonder poen" of "zelfstandigen zonder pensioen". Maar de afkorting zzp staat natuurlijk voor "zelfstandige zonder personeel." Hun aantal stijgt al jaren. Waren het er in 2001 nog 471.000, tegenwoordig telt Nederland ongeveer 775.000 zzp'ers*. 
 
Kerken geven al eeuwen praktisch hulp onder de naam "diaconie" of "parochiële caritas vereniging". Traditioneel gaat de hulp vooral naar mensen die langdurig in armoede leven. Maar dat beeld is aan het schuiven. Carla van der Vlist van Kerk in Actie: "We krijgen signalen uit het veld, dat door de crisis nu ook nieuwe groepen aankloppen. Onder andere: zzp'ers."
 
Uit een belronde langs diaconieën in het land lijkt het dat vooral in de steden meer zzp'ers aankloppen bij de kerk. 

Zo neemt onder andere in Almere en Rotterdam het aantal toe. Bij de Rotterdamse diaconale stichting KSA-GCW zagen ze een paar jaar geleden helemaal geen zzp'ers. Inmiddels gaat het volgens Alexander Borst om tien procent van alle hulpvragers. Hub Vossen van het bisdom Roermond ziet een trend in zijn eigen regio dat vooral kleine zelfstandigen en kleine agrariërs bij hen aankloppen. "Het is iets van de laatste jaren, maar wordt nu zichtbaarder."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons