Zijn christenen de grootste oorzaak van ongeloof?

Herman Wegter weet het zeker: ja

in Christelijk Nieuws

Deze week in Geloven op 2 staat het Gelderlandse Groesbeek centraal. Presentator Herman Wegter vroeg zich af hoe het zit met het geloof in het van oorsprong katholieke dorp en ging de straat op. Men bleek heel negatief te zijn over de kerk. Waar komt dit vandaan? Herman blogt erover.

‘De grootste oorzaak van atheïsme in de wereld vandaag, zijn christenen, die Jezus erkennen met hun lippen, naar buiten gaan en Hem ontkennen met hun levensstijl. Dat is wat een ongelovige wereld, simpelweg ongelooflijk vindt.’
 
Dit zijn bekende woorden. Van nota bene een priester, Brennan Manning. Ik vrees dat hij gelijk heeft. Sterker nog, ik weet het wel zeker. Vooral na een paar dagen rondlopen in Groesbeek voor Geloven op 2. Een van de dingen die we altijd doen in de plaats waar we filmen, is de straat op gaan om mensen vragen over geloof te stellen. Groesbeek is, net als Bergen op Zoom waar we eerder waren, een plaats die tot voor kort tot over de oren katholiek was. En, net als in Bergen op Zoom, is de meest gehoorde reactie op straat: “ik ben opgegroeid in de kerk, maar heb er helemaal niets meer mee.” Ik vond het verbijsterend hoe negatief veel mensen waren over 'de kerk'. En dan vooral over misbruikende priesters en strenge pastoren.
 
Maar laat ik nou niet doen alsof dit een katholiek probleem is. Want ik was ook in het streng protestante Rijssen, waar ik verschillende mensen hoorde zeggen dat juist 'die gereformeerden' hypocriet, arrogant en onbetrouwbaar zijn. Soms denk ik net als Brennan Manning dat de belangrijkste oorzaak van ongeloof de christenen zelf zijn. Het geruzie onderling, de veroordelende houding naar niet-gelovigen, het machtsmisbruik, en ga zo maar door.
 
En toch kiest God ervoor om ons, christenen, te gebruiken om zichzelf aan de wereld te laten zien. Schrijver Philip Yancey zei in een interview tegen mij: “de kerk is net een amateuristisch orkest dat Beethoven speelt. Het klinkt voor geen meter. Maar als je heel goed luistert, hoor je af en toe iets van Beethoven. En voor veel mensen is dat het enige dat ze ooit van Beethoven zullen horen.” En dus probeer ik in iedere plaats waar ik kom, tussen alle valse noten, iets van Hem te horen. Ook in Groesbeek.
 
 
Herman Wegter
 
Geloven op 2 is elke maandag om 16:35 uur en dinsdag t/m donderdag om 17:05 uur te zien op Nederland2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons