Zes Nederlandse christenen vast in Roemenië

Actie Stalen Kerk vraagt aandacht voor vervolgde christenen

in Christelijk Nieuws

In Nederland staan we te weinig stil bij de ernstige realiteit van christenvervolging in de wereld, vindt stichting Hulp Voor Christenen. Daarom komt de stichting met een actie: de Stalen Kerk.

De naam ‘Stalen Kerk’ is afgeleid van de omstandigheden waar sommige christenen in moeten verkeren. In Eritrea, een land in het noordoosten van Afrika, worden stalen containers gebruikt als gevangenis voor christenen. Van frisse lucht en sanitaire voorzieningen is nauwelijks sprake. Toch hebben de christenen hier steun aan elkaar en het geloof in God: de stalen gevangenis wordt een stalen kerk.
 
Gevangen
Tijdens de actieweek, 14 tot en met 19 oktober, worden zes Nederlandse christenen opgesloten in de meest beruchte gevangenis van Roemenië, in de stad Gherla. De ‘gevangenen’ zullen van dichtbij ervaren hoe het is om in een gevangenis opgesloten te zijn, afgesloten van de buitenwereld en van familie.

De gevangenen schrijven elke dag een verslag dat het ND publiceert. Gevangene Cor Verkade schrijft over de kerkdienst die ze zondag mochten bijwonen. "De gezongen gebeden, geloofsbelijdenissen en schriftgedeelten duurden minstens twee uur en het verwonderde me hoe lang men zonder een slok water te nemen mooi en hard kon zingen." Tijdens de dienst viel zijn oog op een 'klein mannetje' dat continu beveiligd werd door twee gemaskerde bewakers. "De man bleek zeven mensen vermoord te hebben en zit een gevangenisstraf uit van 25 jaar," schrijft Verkade. "Afhankelijk van zijn bui wordt hij bewaakt door twee tot zeven bewakers: hij wil niet alleen uitbreken, maar staat ook zijn medegevangenen naar het leven. De bewakers zijn gemaskerd zodat niemand weet wie zij zijn."
 
Nederland
Ook in Nederland kan men zijn steentje bijdragen. Elke avond wordt er een activiteit georganiseerd in een speciaal voor Stalen Kerk ingerichte loods in Veenendaal en op de website staan onder andere gebedspunten geformuleerd.
 
Bron: Stalen Kerk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons