Sultan Brunei kondigt sharia aan

Strenge islamitische wet alleen van toepassing op moslims

in Christelijk Nieuws

Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, heeft tegen de Franse pers gezegd dat hij de sharia gaat invoeren in zijn land. Dat gebeurt in fases vanaf april 2014. Zo zal overspel worden bestraft met dood door steniging, van dieven worden ledematen geamputeerd en alcoholgebruikers worden gegeseld.

"Laten we niet alleen naar de amputaties en steniging kijken, maar ook naar de voorwaarden voor de straffen. Het is niet willekeurig, want er zijn voorwaarden en methoden die juist en eerlijk zijn." Dat zegt de moefti van Brunei, Awang Abdul Aziz, tegen The Associated Press.

De wetten en straffen zijn alleen van toepassing op de soennitische meerderheid in het Aziatische land. Het land heeft een van de rijkste economieën van Azië, gebaseerd op enorme velden met aardolie en aardgas. 

Brunei ligt in het noord-oosten van het Borneo-eiland en wordt omringd door Maleisië. De voorouders van de sultan zijn al meer dan 600 jaar aan de macht. Bolkiah, die naast sultan ook minister-president is, staat al sinds 1967 aan het roer. Er zijn geen verkiezingen in Brunei. Van de bijna half miljoen inwoners is tweederde moslim. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons