Straatbijbel-torrie in theater

‘David da king’ in première in Almere

in Geloven

De Bijbelse psalmen van David zijn eerder al omgezet in straattaal, nu zal Davids verhaal ook te bewonderen zijn in het theater. Op 8 november gaat ‘David da king’ in Almere in première.

In augustus verscheen het derde en laatste deel van de in sommige christelijke kringen omstreden bijbel in straattaal. Daniël de Wolf, jarenlang jongerenwerker in Rotterdam, schreef de vertalingen, omdat volgens hem veel straatjongeren afhaken bij het zien van de gewone bijbel. De eerste 2 delen - De torrie van Mattie en Genesis, hoe die torrie begon - gingen 30.000 keer over de toonbank. Daarin is God de Master die mensen blesst in plaats van zegent. Eerder werkte de onlangs veroordeelde rapper Kempi al mee aan het inspreken van de straatbijbels.

In vergelijking met de eerste twee delen – De torrie van Mattie en Genesis – hoe die torrie begon – was het leven van David het meest geschikt om in theater om te zetten. David was muzikant, waardoor ook muziek een logische rol heeft in de productie. “Psalm 23 is bijvoorbeeld al veel door rappers gebruikt en heeft dus raakvlakken met de straatcultuur”, stelt rapper en regisseur Rivelino Rigters tegenover het Nederlands Dagblad.

De rapper, zelf ook van de straat, vindt dat de rapcultuur en de bijbel helemaal niet zo ver van elkaar liggen. De rap is voor hem iets heel anders dan "bling, bling en chickies". "Rap is an sich altijd een heel zelfbewuste beweging geweest. Het is een kunstvorm die aan de ene kant probeert mensen hun zorgen te laten vergeten, maar mensen ook aanzet tot nadenken over het leven. In die zin is de bijbel ook een boek dat mensen laat nadenken", zegt hij.

Het theaterstuk wordt opgevoerd in de straattaal. "Maar het stuk is in principe voor iedereen. Als je niet bekend bent met straattaal, moet je er even inkomen. Maar je gaat de dialoog vanzelf volgen."

De hervertelling van het leven van David in straattaal zal worden opgevoerd door vijftien jongeren van het jongerencentrum The Mall (Youth for Christ) in Almere. Het stuk is gebaseerd op het derde deel van de straatbijbel, David – Greatest hits &misses.
 
In de toekomst hoopt Rigters David da king nog op te voeren in andere theaters en ook jeugdgevangenissen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons