Steeds meer christenen vervolgd

'Vervolgd en vergeten?'

in Christelijk Nieuws

Afgelopen twee jaar is in twintig landen de vervolging van christenen toegenomen. Dat blijkt uit een studie van de rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Uit het rapport, 'Persecuted and Forgotten?' ('Vervolgd en Vergeten?'), blijkt dat christenen het vooral zwaar te verduren hebben in het Midden-Oosten; vrijwel alle landen daar staan op de lijst. “Nieuw is dat het christendom nu ook definitief dreigt te verdwijnen in landen waar het eeuwenlang stevig verankerd was, in het bijzonder in het Midden-Oosten,” aldus John Pontifex, een van de opstellers van het rapport. "Door de onderdrukking en uittocht van christenen is de status van het christendom als wereldgodsdienst bedreigd."
 
In veel landen zijn fundamentalistische moslimgroepen het grootste obstakel voor vrijheid. Ook in landen met communistische regeringen zoals China, Cuba en Noord-Korea kunnen christenen het zwaar hebben. Hiernaast kan er ook sprake zijn van verdrukking door een bevolkingsmeerderheid met andere religieuze achtergrond; in Sri Lanka en Birma zijn christenen regelmatig slachtoffer van aanslagen door boeddhistische landgenoten. 
 
Verbranding, verkrachting, discriminatie
Volgens Pontifex zijn de instrumenten om christenen te vervolgen eindeloos. Kerken worden verbrand, inwoners worden opgehitst tegen christenen, christelijke meisjes worden ontvoerd of verkracht, de regering en landelijke media zorgen voor anti-christelijke propaganda of christenen ervaren discriminatie op scholen en in het beroepsleven.

Bron: RD

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons