'Paus gaat kerk hervormen'

Wereldpers verzamelt zich in Assisi

in Christelijk Nieuws

Paus Fransiscus gaat in Assisi een begin maken met hervormingen van de kerk. Dat zei hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg Paul van Geest donderdag bij Dit is de Dag.

Dat de paus hervormingen gaat doorvoeren is volgens Van Geest zeker. De hele wereld is benieuwd wat er gaat gebeuren. Er hebben zich 700 journalisten gemeld in het kleine dorpje Assisi.
Franciscus wil dat de katholieke kerk zich gaat richten op de armen, weet Van Geest. De paus levert nu al ongezouten kritiek op zijn eigen Vaticaan. De geestelijken daar zijn veel te veel naar binnen gericht, zegt hij.

Modder
Van Geest denkt dat de paus bekend gaat maken dat de curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan hervormd gaat worden. De curie moet veel meer 'met de poten in de modder' gaan staan. Dat kan de paus makkelijk zeggen, want hij deed diensten in hele arme wijken in Buenos Aires.
Daarnaast moet de Vaticaanse bank worden hervormd. De bank moet transparanter worden en het evangelisatiewerk veel meer ondersteunen.

Luister hieronder het interview met hoogleraar Paul van Geest

Bron: Dit is de Dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons