Nieuw festival ‘Geestdrift’ put uit christelijke tradities

in Mediatips

Wat bieden de tradities van 2000 jaar Christendom voor kunst, poëzie, muziek en sociale rechtvaardigheid? Vooral heel veel inspiratie, denken de oprichters van het nieuwe Utrechtse festival ‘Geestdrift’, dat plaatsvindt op zaterdag 12 oktober.

Bezoekers die zaterdag de speciaal verlichte Janskerk binnenstappen, zien een bonte mix van mensen aan zich voorbij gaan. Concerten wisselen zich af met lezingen van ‘professionele wereldverbeteraars’, zoals Antonie Fountain en Reinier Sonneveld. Zij zullen hun ideeën delen over bijvoorbeeld stilte of nieuwe economie. "Ik zie een behoefte aan dit festival", vertelt initiatiefnemer Miranda van Holland. "Een festival waarin je vragen centraal staan. Waar je inspiratie kunt opdoen, maar waar ook gelegenheid is om door te praten met de sprekers of kunstenaars."

Speciaal voor Geestdrift heeft regisseur Wouter van Nieuwenhuizen het theaterstuk Hij/Zij van de dominee geschreven. Het stuk is opgebouwd uit de verhalen van domineeskinderen. "Het leven van domineeskinderen intrigeert me al langer", legt Miranda uit. "Er wordt vaak anders naar domineesgezinnen gekeken, zij zijn toch het voorbeeldgezin. Het leek me mooi hun verhalen te verwerken in een theaterstuk."

Ook in de concerten zal de variatie van christelijke tradities terugkomen: alle muzikanten brengen hun persoonlijke kerkelijke tradities, tradities, achtergronden en zoektochten met zich mee. Een aantal deelnemende muzikanten zijn Broeder Dieleman, Kim Janssen en Ponoka. De dag wordt tot slot afgesloten met suites, aria's en koraalbewerkingen van Bach, ook wel De Geestdrift van Bach.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons