Miljoenen moslims vieren offerfeest

Islamgemeenschap herdenkt profeet Ibrahim

in Christelijk Nieuws

Vandaag vieren moslims van over de hele wereld het jaarlijkse offerfeest. Bij het offerfeest wordt een schaap ritueel geslacht. Bij een rituele slachting worden gebeden opgezegd en wordt het schaap niet verdoofd.

Volgens oude gebruiken is slechts eenderde deel van het geslachte dier voor de familie zelf. Een ander deel gaat naar de buren van de familie, terwijl het laatste deel bestemd is voor de armen in de omgeving. Tegenwoordig slacht een kleine groep Westerse moslims daadwerkelijk een schaap of geit. Velen kiezen ervoor om het halalvlees bij een slager te kopen en een geldbedrag over te maken naar de armen. 

Tijdens het feest wordt de profeet Ibrahim herdacht. God vroeg deze profeet om zijn dierbaarste bezit te offeren, waarna Ibrahim zijn zoon naar het altaar bracht. Uiteindelijk was het voor God alleen belangrijk dat Ibrahim gehoorzaamheid toonde, en bleef de zoon in leven. In plaats van zijn zoon mocht Ibrahim een ram offeren.

Binnen het christendom staat de profeet Ibrahim bekend als Abraham. In Genesis 22 wordt Abraham op de proef gesteld. God vraagt Abraham om Izak, zijn zoon, te offeren. Op het laatste moment weerhoudt een engel Abraham ervan om daadwerkelijk zijn zoon te doden. 

+ Lees de geschiedenis in de Bijbel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons