Met liefde naar Rusland

Johan Snel blogt: 'Een rampjaar is juist een vriendschapsjaar'

in Christelijk Nieuws

Op het moment dat u dit leest hoop ik al veilig te zijn geland in Sint-Petersburg, Rusland. De 400 jaar oude banden tussen onze twee landen worden gevierd in een context van groeiend wederzijds onbegrip.

Intussen kent iedereen wel de incidenten. In januari pleegde de Russische mensenrechtenactivist Aleksandr Dolmatov zelfmoord in een Nederlandse cel, omdat hij dreigde te worden uitgezet. De Russische regering eiste opheldering.
Twee weken geleden pakte de politie in Den Haag de Russische diplomaat Dmitri Borodin op omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. En afgelopen week werd in Moskou de tweede man van de Nederlandse ambassade, Onno Elderenbosch, in zijn eigen huis door twee onbekende mannen mishandeld.

Symboolpolitiek
Intussen speelde ook de arrestatie van activisten van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en was er veel te doen rond homowetgeving in Rusland. Voor velen was daarmee het geduld op.
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 riep woensdag op om een eind te maken aan het Vriendschapsjaar, dat hij een “rampjaar” noemt. De nog geplande activiteiten, vooral veel culturele uitwisseling en concerten in Rusland, zouden moeten worden geschrapt. En de reis naar Rusland van de koning in november zou moeten worden afgezegd.
Nu is zulke symboolpolitiek om ten minste twee redenen niet verstandig. De eerste betreft de ongeveer 120 culturele activiteiten die nog gepland staan voor dit najaar, vooral in Rusland. Het werk van duizenden vrijwilligers die soms jaren hebben gewerkt aan de voorbereidingen, zou in de knel komen of erger. Op het laatste moment zou al hun werk voor niets zijn.

Bergrede
De tweede gaat een tandje dieper. Juist een rampjaar laat immers zien, waarom we een Vriendschapsjaar hebben. Goede contacten, juist wanneer de standpunten soms tegengesteld zijn, ontstaan niet vanzelf. Daar is ongelooflijk veel inzet voor nodig.
Iedereen kent wel de woorden van Jezus in de Bergrede. Alleen je naaste liefhebben en je vijand haten, is geen kunst, zei hij. De kunst is juist, je vijand lief te hebben.
Dat is geen zoetsappig idee. Het betekent niet, dat je vijand het eigenlijk best wel goed bedoelt. Het gaat eerder om een harde realiteit. Want als we dit niet kunnen, als we de muren laten staan, komt er van het leven weinig terecht. Vrienden zijn geweldig, maar vijanden stellen ons pas echt op de proef.
Koning Willem-Alexander moet op 9 november júíst naar Rusland. Meer dan ooit dient het helemaal-niet-zo-vanzelfsprekende vriendschapsjaar nu echt een doel. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons