Kopie 'Het Lam Gods' te zien in Leuven

in Mediatips

De oudste en volledige kopie van het bekende middeleeuwse kunstwerk Het Lam Gods is voor het eerst in 200 jaar weer in zijn geheel te bewonderen. Museum M in het Belgische Leuven zal de kopie van de hand van Michiel Coxcie vanaf 31 oktober tentoonstellen, zo werd dinsdag bekend.

Coxcie (1499 - 1592) was een invloedrijke schilder in de Nederlanden van de 16e eeuw. Hij maakte de kopie van Lam Gods rond 1550 voor de zoon van keizer Karel. Een slaafse kopie werd het niet. Zo paste Coxcie het werk aan aan zijn tijd. Hij voegde onder meer een aantal portretten toe: van onder andere zijn opdrachtgever en van zichzelf, zo vertelt het museum.

De kopie ging in zijn geheel naar Spanje, waarna de Fransen het terugbrachten naar Brussel. Daar werden de panelen echter afzonderlijk verkocht. Delen bevinden zich dan ook verspreid over meerdere Europese musea.

Het origineel uit 1432 is van de hand van de broers Jan en Hubert Van Eyck. Het veelluik wordt momenteel gerestaureerd en is daardoor voorlopig niet in zijn geheel te bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal.

 

Bron:ANP
Foto: Detail © Nationalgalerie Prag, Inv. Nr. 1259-1260

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons