Kerk wil oorlogsmisdadiger niet begraven

'Oud-SS'er Priebke verdient geen begrafenis'

in Christelijk Nieuws

De Italiaanse kerk en overheid willen de oud-SS'er Erich Priebke niet begraven. Zijn stoffelijk overschot is afgewezen door zowel het aartsbisdom van Rome, het stadsbestuur van Rome, Priebkes geboorteplaats Brandenburg en zijn tweede vaderland Argentinië. Priebke wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden slachtoffers en staat bekend als 'de slachter'.

Gisteren is de misdadiger alsnog begraven. Dat gebeurde onder het toeziend oog van honderden betogers: zowel tegenstanders van de begrafenis als verschillende neonazi's. De lijkwagen werd bespuugd en beschadigd. 

De begrafenis kon plaatsvinden omdat de Priesterbroederschap van Sint Pius X zich over de zaak ontfermde. Zij wilden wel een begrafenis verzorgen, maar staan bekend om hun antisemitische verleden. Een bisschop van de broederschap heeft bijvoorbeeld ooit de Holocaust ontkend. 

De broederschap zegt in een verklaring dat Priebke inderdaad controversieel is, maar dat hij al is veroordeeld door het Italiaanse rechtssysteem. "Een christen die is gedoopt en de verschillende sacramenten heeft ondergaan, ongeacht zijn misdaden en zonden, verzoent zich bij zijn overlijden met God. Daarom heeft hij het recht op de viering van een heilige mis bij zijn begrafenis."

Wat vind jij? Heeft de broederschap gelijk, of blijft een misdadiger ook na zijn dood een misdadiger?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons