"Kerk moet niet bang zijn voor social media"

Dhr. Van den Berg spreekt op beurs Leven & Geloven

in Christelijk Nieuws

Op de Leven en Geloven-beurs spreekt Eric van den Berg over het gebruik van social media door de kerk. Van den Berg is een bekende naam op dit gebied en heeft diverse boeken gepubliceerd, onder andere het Handboek Kerk en Social Media. EO.nl/Geloven interviewt Van den Berg over zijn workshop, die aanstaande zaterdag plaatsvindt.

Waar gaat u over spreken in uw workshop?
"In mijn workshop bespreek ik de mogelijkheden die social media voor kerken te bieden hebben. Het wordt dus geen knoppencursus over het aanmaken van een facebookpagina of een twitterprofiel. De strategie is veel belangrijker. Kerken experimenteren al met nieuwe media door bijvoorbeeld de kerkenraad of vrijwilligers, maar er is niet altijd een eenduidige visie. De vraag hoe onderlinge samenhang bevorderd kan worden moet altijd centraal staan." 

Wat is het belang van social media binnen de kerk?
"Dankzij media als de boekdrukkunst is de kerk enorm gegroeid. Media zitten in het DNA van de kerk. Het is dus niet meer dan logisch dat de kerk ook de nieuwe media moet omarmen." 

Wat wilt u bereiken met social media in de kerk?
"Dat is afhankelijk het medium en van de doelstelling van de kerk. De focus kan zowel op eigen leden als op buitenstaanders liggen. Een facebookcommunity versterkt de onderlinge band tussen gemeenteleden, terwijl YouTube of Pinterest mensen aanspreken die niets met jouw kerk hebben. Het uiteindelijke doel is altijd om een levende gemeenschap van betrokken leden te creëren."

Bent u niet bang dat de kerk met nieuwe media vooral jongeren bereikt?
"De gemiddelde leeftijd op Pinterest en Facebook is ver boven de dertig. Ook Twitter wordt heel veel gebruikt door deze leeftijdsgroep. Daarin zie ik geen valkuil. Wel is er sprake van een mentaliteitsverschil. Jongeren netwerken meer en voelen zich sneller thuis in een digitale omgeving, terwijl ouderen de kerk nog als een stenen gebouw zien waar digitale informatie niets mee te maken heeft. Maar wat de techniek betreft, is er geen sprake meer van een generatiekloof." 

Zijn er negatieve gevolgen van het kerkelijk gebruik van social media?
"Het gebeurt natuurlijk wel eens dat gemeenteleden onderling een meningsverschil krijgen. Met tussenkomst van een beeldscherm loopt zoiets veel sneller uit de hand. Daarom is het belangrijk om als kerk altijd te monitoren wat er op internet gebeurt: social listening is het belangrijkste aspect van social media. Dat moet een belangrijk onderdeel van de strategie zijn. Waar zitten de mensen die ik wil bereiken, waar hebben zij het over, en hoe speel ik daarop in?"

Onlangs is MijnKerk.nl opgestart, een digitaal platform van de PKN. Denkt u dat een digitale kerk de plaats in kan nemen van de 'offline' kerk?
"MijnKerk is nog steeds een kerk, maar misschien heb ik een ander begrip van een kerk dan de meeste christenen. In mijn ogen is een kerk niet een stenen gebouw, maar een samenkomst. Christenen komen in een kerk bij elkaar om God te zoeken en antwoord te zoeken op geloofsvragen. Dat kan ook op internet, sterker nog: een digitaal platform is veel laagdrempeliger. Alleen de bediening van de sacramenten wordt natuurlijk wat lastig."

Wat moeten de bezoekers van uw workshop zeker mee haar huis nemen? 
"Ik wil ten eerste een bekende Bijbelse opdracht meegeven: onderzoekt alle dingen, maar behoudt het goede. Als je op een normatieve manier kijkt naar nieuwe media is het misschien niet goed te keuren. En eerlijk is eerlijk: je leest of ziet ook dingen die je niet wil zien. Maar dat gebeurt in de tram ook.

Een tweede opdracht, die ook uit de Bijbel komt, is simpeler: weest niet bevreesd. Veel christenen zijn bang om social media en nieuwe technologie toe te passen. Ga er op een verantwoorde manier mee om en je zult zien dat het resultaat geeft." 

Dit artikel is het eerste deel in een drieluik over de workshops tijdens Leven & Geloven.

Meer informatie over de beurs Leven & Geloven 
Het programma van de beurs Leven & Geloven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons