Kabinet afhankelijk van 'Paars met de Bijbel'

Onderhandelingen gaan door met D66, SGP en ChristenUnie

in Christelijk Nieuws

Het NRC Handelsblad noemt de combinatie waarin het kabinet aan tafel zit met D66, de SGP en de ChristenUnie 'Paars met de Bijbel'. Sinds GroenLinks deze week uit de onderhandelingen is gestapt, is het kabinet van deze drie partijen afhankelijk.

De kleur paars herinnert aan de jaren '90 van de vorige eeuw toen VVD, PvdA en D66 de 'paarse coalitie' vormden. 'Paars' profileerde zich in die jaren ook nadrukkelijk als een seculier kabinet: voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was er geen christelijke partij vertegenwoordigd in de regering. Ook de christelijke partijen hebben zich afgezet tegen 'paars' omdat het - onder andere op medisch-ethisch terrein - weinig rekening hield met de christelijke waarden. Het mag daarom opmerkelijk genoemd worden dat ChristenUnie en SGP nog samen met 'paars' aan één tafel zitten.

Volgens het NRC is de combinatie van D66, SGP en ChristenUnie toch niet heel vreemd. "Op levensbeschouwelijk gebied zijn het liberale D66 en de christelijke CU en SGP volstrekte tegenpolen. Maar sociaal-economisch zijn hun programma's te verenigingen - ook met het regeerakkoord van VVD en PvdA." De focus lijkt bij de drie partijen dan ook op sociaal-economisch vlak te liggen, zodat immateriële kwesties als abortus en euthanasie niet de oorzaak zijn van het stuklopen van de onderhandelingen. 

Als de drie partijen tot een akkoord komen, zorgt dat voor een nipte meerderheid voor het kabinet in de Eerste Kamer. De VVD en de PvdA bezitten daar maar 30 van de 75 zetels. Met de zetels van de oppositiepartijen komt dat aantal op de benodigde 38. In de Tweede Kamer heeft het kabinet zelf al een meerderheid. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons