"Halloween is een kans voor evangelisatie"

Wat vind jij: kan een christen meedoen met Halloween?

in Geloven

Vandaag is het 31 oktober: de dag dat Halloween wordt gevierd. De oorspronkelijk Keltische traditie is vooral populair in Amerika, maar komt langzamerhand ook naar Nederland. De Kelten herdachten tijdens Halloween de geesten van de doden van het afgelopen jaar.

'Een christen kan geen Halloween vieren' 
In christelijke dorpen als Bunschoten en Werkendam is onlangs een heftige discussie geweest over Halloween. In het Brabantse Werkendam is een spooktocht voor kinderen niet doorgegaan wegens bezwaar vanuit de SGP. De partij wil de kinderen niet confronteren met 'gewaden van duivelen, levende doden en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen'. Fractievoorzitter Theo Meijboom volgens het ANP: "ik wil de jeugd van Werkendam niet blootstellen aan de kwalijke invloed van dood en horror".

Bekijk een reportage van Wakker Nederland over Halloween in Bunschoten:

<iframe class="npo_cc_social" src="about:blank" frameborder="no" scrolling="no" width="552" height="311" data-src="http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=POMS_WNL_420247&s=300&e=392"></iframe>


'Bekijk Halloween als een kans voor evangelisatie'
Er zijn ook christenen die het duistere feest zien als een kans om kinderen te bereiken. Dr. Henk Vreekamp zei vorig jaar tegen GrootNieuwsRadio dat een christen die Halloween afwijst, ook geen kerst moet vieren. Kerst is van oorsprong een heidens feest dat een christelijke invulling heeft gekregen. Vreekamp: "Christenen kunnen Halloween aangrijpen om het evangelie te communiceren, bijvoorbeeld wanneer kinderen aan de deur komen om snoep op te halen. Kinderen wil ik niet afwijzen." Een Bijbelse boodschap, omdat Jezus in Lukas 18 ook aandacht geeft aan de kinderen: 

"De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Jezus te brengen om ze door hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’" 

Wat vind jij? Is het voor een christen verantwoord om mee te doen aan het duistere Halloween om de boodschap van het Licht te verspreiden? Laat een reactie achter.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons