Had het overleden meisje ingeënt moeten zijn?

Zaak blijkt genuanceerder te liggen

in Geloven

Afgelopen weekend is een 17-jarig meisje uit Zeeland aan de complicaties van mazelen overleden. Het meisje had een reformatorische achtergrond en was niet gevaccineerd tegen de ziekte. ‘Onverantwoordelijk dat ouders hun kinderen niet laten inenten bij geboorte’, is de gedachte die bij veel Nederlanders heerst. Maar mag er zo snel geoordeeld worden? Het blijkt dat de zaken bij deze situatie iets genuanceerder liggen: het meisje was al sinds haar vroege jeugd ziek.

Sinds mei dit jaar heerst er een mazelenepidemie onder niet-gevaccineerden, vooral in de zogeheten ‘Biblebelt’. Veel reformatorische ouders laten hun kinderen niet inenten vanwege geloofsovertuigingen. Ten eerste ‘moet je je kind niet ziek maken om het immuun te krijgen’. Ten tweede kan vaccinatie gezien worden als een vorm van ongeloof: ‘als God wil dat je ziek wordt, word je toch wel ziek.’
 
Het meisje uit Tholen (Zeeland) is het eerste dodelijke slachtoffer van de epidemie. Voor veel Nederlanders een reden om zich via allerlei media uit te laten over de gereformeerde traditie om pasgeborenen niet in te laten enten. “Een prikje had veel leed kunnen besparen,” reageert iemand op het internet. “Dat er nog mensen zijn die bewust in het verleden willen leven, ongelofelijk!”
 
Genuanceerder
Omroep Zeeland ging langs bij het Calvijn College in Goes, de middelbare school waar het meisje havo deed. Het blijkt dat de zaken iets genuanceerder liggen. Het meisje was namelijk al sinds haar vroege jeugd ziek en zat in een elektrische rolstoel. Door een vergroeiing in haar rug had ze problemen met ademen. “Ze had problemen met haar longen en daar kwam de infectie met mazelen bij,” aldus Bert Vogel, directeur van het Calvijn College. “In totaal heeft dat geleid tot zo’n zware belasting van haar lichaam, dat het uiteindelijk voor haar teveel werd.”
 
Volgens Govert Kamerik, locatiedirecteur van het Calvijn College, was ze juist vanwege haar ziekte op een serieuze en volwassen manier met het geloof bezig. "Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet in te laten enten." Dat meldt de Volkskrant.
 
Respect
Gisteren heeft iedere klas van het Calvijn College stilgestaan bij het overlijden. De klas waarin het meisje zat, heeft toetsweek. De toetsen voor vandaag zijn niet doorgegaan.In plaats daarvan worden de leerlingen uitgenodigd om in gesprek te gaan met elkaar.
 
Ondertussen woedt de discussie over inenting voort op allerlei mediaplatformen. Veel mensen vragen om meer respect voor de nabestaanden, ‘het is al erg genoeg dat ze er niet meer is!’. Een klasgenootje reageert op het internet:
 
Mensen.. Waar zijn jullie mee bezig om hier zo hard over mijn lieve klasgenoot en haar ouders te oordelen? Respecteer onze keuze qua inenting en ons leven in afhankelijkheid van God. Ik roep u op om na te denken over het feit dat dit meisje er niet meer is. (...) Alstublieft, respecteer ons en laat ons deze moeilijke periode verwerken door ons met rust te laten.
 

Bron: Omroep Zeeland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons