Goot500: "Het is er de tijd voor"

"De Nederlandse kerk wil leren wat recht is!"

Volgende week vrijdag en zaterdag is er een bijzonder festival in Ede: van over de hele wereld komen bijzondere topsprekers bijeen om de Nederlandse kerk te inspireren om meer recht te brengen – het Goot 500 Event.

Nu komt dit event precies op tijd, als je het mij vraagt. Sterker nog, het had er nauwelijks níet kunnen komen! Dat moet ik even uitleggen…

14 februari 1876 gebeurde er iets wonderlijks. Twee toen bekende uitvinders, Alexander Bell en Elisha Gray, dienden allebei hun patentaanvraag in voor dezelfde uitvinding: de telefoon.

Hadden ze elkaar afgeluisterd? Hadden ze elkaar bespioneerd? Hadden ze het idee gestolen?

Nee. Het idee hing in de lucht. Allerlei elementen die er voor nodig waren, waren al uitgevonden, en nu was het alleen nog wachten tot wie die elementen bij elkaar bracht. En dat waren er toevallig twee tegelijk.

Dat gebeurde vaker. Vaccinaties werden vijf keer onafhankelijk verzonnen. De telegraaf en de fotografie door vier. Zes uitvinders kwamen tegelijk met de thermometer. Het hing telkens in de lucht.

Nou, zoiets is ook met de Goot 500 aan de hand. Dat was namelijk een magazine dat ik maakte, samen met het tijdschrift De Nieuwe Koers en ontwikkelingsorganisatie Tear. Natuurlijk een parodie op de Quote 500, een lijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders. In dit geval maakten we een lijst met vijfhonderd wereldburgers die de wereld eerlijker maken.

Maar vlak nadat ons magazine verscheen, kwam de Quiet 500 en binnenkort zelfs de Qracht 500, allebei lijsten met Nederlandse armen. Nu is onze lijst internationaler, gaat die niet alleen over armoede, en niet over de ‘slachtoffers’ maar de ‘doeners’, maar dat is het punt niet: ik vind het gewoon superinteressant dat hetzelfde idee, onafhankelijk, in zo korte tijd drie keer opkomt…

Dat moet iets zeggen. Het was er tijd voor. Het hing in de lucht. Ik weet niet precies hoe – misschien is het om de financiële crisis en al die bezuinigingen? – maar net als bij die uitvindingen, moeten alle elementen klaar hebben gelegen en was het alleen nog wachten tot iemand die bij elkaar bracht. In dit geval dus drie keer.

En daarom zei ik dus dat dit event (1 en 2 november) er nauwelijks níet had kunnen komen. Het moest wel worden georganiseerd. Als wij het niet hadden gedaan, dan iemand anders. Het is er de tijd voor. Het hangt in de lucht: de Nederlandse kerk wil leren wat recht is!

+ Ga naar de website van Goot500

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons