'God komt terug in moderne literatuur'

Jaap Goedegebuure ziet dat er meer over God wordt geschreven

in Geloven

In Trouw geeft emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure zijn visie op de plaats van God in de huidige literatuur. Hij ziet dat er tegenwoordig meer over God wordt geschreven dan bijvoorbeeld in de jaren zestig van de vorige eeuw. Goedegebuure: "Als religie helemaal naar de marge verdwenen is, zie je dat schrijvers er juist weer vragen over gaan stellen."

De manier waarop God in literatuur voorkomt, verschilt volgens Goedegebuure per schrijver. Iedere auteur heeft zijn eigen persoonlijke godsbeeld en dat wordt gereflecteerd in zijn publicaties. Wel ziet Goedegebuure dat de literaire God door de jaren heen is veranderd, al naar gelang de geldende normen en waarden. 

Aankomende maandag wordt door bekende schrijvers gesproken over de plaats van God in de literatuur. Tijdens een tweemaandelijks tafelgesprek met presentatrice Jacobine Geel wordt het boek Donderdagmiddagdochter van Stevo Akkerman besproken. Daarin schrijft hij over zijn pasgeboren kind en hoe dit leidde tot een herijking van zijn gereformeerde geloof. Jaap Goedegebuure zal een inleiding verzorgen. Naast Stevo Akkerman zullen ook de auteurs Aleid Truijens en Vonne van der Meer aan het gesprek deelnemen. De thema-avond vindt maandag plaats in de Grote Zaal van De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De avond begint om 20:00 en kaarten kosten 10 euro.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons