Gelukkig zijn doe je zo

'Dienstbaarheid' is het keyword

in Geloven

Amerikaanse dominee Rick Warren startte in zijn kerk onlangs een serie preken over de 'Gebruiken van Geluk'. Gelukkig zijn kun je leren!

Warren noemt vier dingen, die hij baseert op Paulus’ brief aan de Filippenzen. Het is handig om de bijbeltekst naast deze beschouwing van Warren te houden. 
 
1: Denk aan de ander
Ten eerste moeten we leren om de focus niet op onszelf te leggen. Volgens een onderzoek worden de woorden ‘ik’, ‘mezelf’, ‘mijn’, ‘keuze’, ‘uniek’ en ‘speciaal’ het meest gebruikt in de hedendaagse literatuur. “Ooit waren dat ‘gebed’ en ‘verantwoordelijkheid’,” aldus Warren. “We worden meer op onszelf gericht.”
 
En daarom moeten we leren om ons niet alleen te bekommeren om onszelf, maar om wat degenen om ons heen nodig hebben. “Dit doen we niet uit onszelf, maar het is iets dat we dat we moeten leren.” Timotheüs was zo iemand die dat deed (vers 20-21).
 
2: Wees betrouwbaar
“Hoe meer mensen jou vertrouwen, hoe gelukkiger je zal zijn,” zegt Warren. “Als niemand je vertrouwt, leef je een beroerd leven.” Volgens de voorganger moeten we een voorbeeld aan Timotheüs nemen en consistent en standvastig zijn (vers 22).
 
Hoe krijg je een reputatie van betrouwbaarheid? De Bijbel geeft ons twee richtlijnen:
1) Leef in oprechtheid. Zorg ervoor dat je handelingen overeenkomen met je woorden. “Oprechtheid betekent niet dat je perfect moet zijn. Het betekent ‘what you see is what you get’.”
2) Kom je beloftes na, hoeveel het ook zal kosten.
 
3: Leer goed samen te werken
Warren benadrukt dat het belangrijk is om een goed teamlid te zijn. Twee dingen kunnen ons helpen om met anderen samen te werken.
1) Doe dingen samen. “Dat is niet iets wat we automatisch doen. Ouders moeten hun kinderen leren om hun speelgoed te delen, en samen te werken met mensen die anders zijn.” Epafroditus wist hoe het was om een teamlid te zijn (vers 25).
2) Wees zorgzaam. Ook dat kunnen we leren van Epafroditus. Hij was bezorgd over de kerk in Filippi (vers 26).
 
4: Leef voor iets waarvoor het waard is om te sterven
Vaak zetten we dingen op de eerste plaats die eigenlijk op de tweede plaats horen. We houden ons teveel bezig met kleine zaken. “Het beste is om te investeren is dat wat standhoudt.”
 
Epafroditus riskeerde zijn leven voor het werk van Christus (vers 27, 30). Hij werd ziek en stierf bijna, maar zijn missie slaagde. “Wijd jij je genoeg toe aan je kinderen, je vrienden, je vrouw… of God?” vroeg Warren aan zijn kerkleden.
 
“Geluk komt door je meer te focussen op dienstbaarheid en minder op zekerheid,” is de conclusie die Warren trekt. 


Bron: The Christian Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons