'Ga voor christelijke uitvaart naar de kerk'

Belgische aartsbisschop: "Christelijke uitvaart hoort niet in crematoria"

in Christelijk Nieuws

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel, André Léonard, vindt dat mensen die een christelijke uitvaart willen maar naar de kerk moeten komen.

Belgische media meldden zaterdag dat de Belgische primaat Léonard daarom heeft besloten dat priesters straks geen uitvaartdiensten in crematoria meer mogen leiden. Een kort gebed in een crematorium is nog tot daar aan toe, maar diensten horen in een kerk. De impact zal volgens de Vlaamse krant de Standaard enorm zijn, want momenteel leiden priesters of diakens veertig procent van alle uitvaarten in crematoria. "Dit is echter geen beslissing tégen de crematoria, maar een beslissing vóór de Kerk. Gelovigen moeten maar naar de kerk komen als ze een priester willen voor de uitvaart van hun dierbare", zeggen de bisschoppen in een verklaring.

In Nederland mogen katholieke priesters wel een afscheidsviering in een crematorium leiden. Voor zulke vieringen is in 2009 een liturgie opgesteld. Een mandaat voor priesters, zoals in België, kent de kerk in Nederland niet.

Vanaf 2015 gaat de maatregel van de Belgische bisschoppen van kracht.

Bron: ANP/Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons