FILM | Scheiding door de ogen van een kind

Nieuwe film ‘What Maisie Knew’: hoe gaan kinderen als Maisie later relaties aan?

Maisie is het 6-jarige enig kind van ouders die erg druk zijn met belangrijke telefoongesprekken en belangrijke zakenreizen. Ze liggen ook in een scheiding.

Maisie is nog te jong om het allemaal te begrijpen. Ze lijkt constant op reis, van papa’s naar mama’s huis. De film laat de wereld zien vanuit Maisie’s optiek. Het is zelfs veelal vanaf haar ooghoogte gefilmd. De kijker ziet als een kind, voelt als een kind, denkt als een kind. We vangen met Maisie enkel flarden van verhitte oudergesprekken op, ruzies die vaak over haar gaan. Maar ruzies zijn het achtergrondgeluid van haar bestaan. Net als wanneer je vlakbij Schiphol woont, je went eraan.
 
Haar ouders hebben allebei veel hooi op de vork en een kind erbij is dan ontzettend lastig. Maisie, de vleeswording van hun vroegere liefde, valt tussen de mazen van het net. Ze is onderpand, onderhandelingstroef, kind van de rekening.
 
In zichzelf gekeerd
Van al dat getouwtrek tussen kinderachtige, zelfgeabsorbeerde ouders zou elk kind in zichzelf gekeerd gaan worden. Je vraagt je af hoe kinderen als Maisie later relaties zullen aangaan. Vader en moeder zijn de hoeksteen van haar bestaan. Als die het laten afweten, waar moet je dan heen? Hoe zal ze vader en moeder zien? Of onze Vader in de hemel?
 
Het kan raar lopen. De dagelijkse zorg voor Maisie valt steeds meer op de schouders van de nieuwe echtgenoten van papa en mama, en uiteindelijk worden haar stiefouders Maisie’s redding.

Worden als een kind
What Maisie Knew is een simpel verhaal. Het gaat niet in op de oorzaken van de scheiding maar blijft consequent enkel op de oppervlakte, op het niveau van een kind. De volwassen wereld is gewoon een gegeven, waarbinnen de kijker zelf weer even als een kind wordt - en ziet wat echt belangrijk is. 

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons