"Elite mijdt religie als de pest"

Stefan Paas verbaast zich over verwaarlozing religie in samenleving en schrijft boek: 'God bewijzen'

in Mediatips

"De culturele elite mijdt religie als de pest", stelde prof. Stefan Paas gister in Dit is de Dag. In zijn juist verschenen boek 'God bewijzen' pleit hij ervoor religie weer een prominente plek te geven.

"De laatste tien, vijftien jaar zien we in onderzoek dat kinderen vrij jong geneigd zijn te geloven in hogere machten", stelt Paas. "Bovendien, pakweg 80% van de wereldbevolking is religieus."

Vermijden
De theoloog verbaast zich er in zijn boek over dat een deel van de culturele elite desalniettemin nauwelijks een maatschappelijke plek voor religie weggelegd ziet. "Ik constateer dat als feit. De meeste opiniemakers zullen religie proberen te vermijden, op een enkel kritisch artikel na misschien."

"De claim dat religie ondergewaardeerd en aangeboren is, dat vind ik een te grote claim", reageert Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond. "Ik ben het eens dat de immateriële kwesties worden verwaarloosd, maar inspiratie is niet alleen te halen uit religie."

Onderwijs

Paas pleit voor meer godsdienstonderwijs in Dit is de Dag. Hij stelt dat er op dit moment veel 'religieus analfabeten' zijn. "Een grote groep mensen laat religieuze impulsen alle kanten op gaan. We voeden kinderen op in hun kunstzinnige en seksuele aanleg. Waarom zouden we dat niet met hun religieuze aanleg doen?"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons