Egyptische christenen mogen legaal kerken bouwen

Christendom in Egypte wint terrein

in Christelijk Nieuws

Er mag niets meer in de weg staan voor christenen in Egypte om kerken te bouwen. Dat is het voorstel van het comité dat werkt aan de herziening van de grondwet. Andere beperkingen blijven wel nog steeds staan.

Dat meldt de Egyptische krant Al-Ahram. Nu krijgen christenen die een kerk willen (ver)bouwen nog vaak te maken met bureaucratische rompslomp en tegenwerking. Er zijn speciale vergunningen nodig en in veel gevallen wordt de bouw om onduidelijke redenen weer afgelast. Moslims kregen daarentegen moeiteloos vergunningen voor de bouw van moskeeën. De opheffing van de rechtsongelijkheid zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor de positie van christenen in Egypte.
 
De belemmeringen voor kerkbouw stammen uit de tijd van het Ottomaanse rijk. Twee jaar geleden begon de overgangsregering al met plannen om de regelgeving te versoepelen.
 
Geen godsdienstvrijheid
Dit betekent echter niet dat alle Egyptenaren volledige vrijheid van godsdienst krijgen. Dat gaat de hoogste geestelijke autoriteit, de Al-Azhar-universiteit in Caïro, te ver. Volgens deze soennitische instelling moet godsdienstvrijheid beperkt blijven tot de drie grote monotheïstische godsdiensten: de islam, het jodendom en het christendom.
 
De vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap stemden in met het voorstel van de universiteit. En dat is opmerkelijk, gezien de kerk doorgaans een fanatiek voorstander is van godsdienstvrijheid. Leden van niet-christelijke minderheidsgroepen, zoals sjiieten en baha’i-gelovigen, blijven risico lopen op discriminatie.
 
 
Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons