De liefde van jongeren gaat door de maag

'De beste manier om tijd en liefde door te geven is een maaltijd'

in Geloven

Dingen roepen om mensen te inspireren voor goed jeugdwerk is makkelijk in een blog als deze. Helaas is de praktijk soms even weerbarstiger. Ergens in april dit jaar had ik de gespreksgroep die ik leid in mijn kerk uitgenodigd om eens bij mij te komen eten. Een heel prachtig voorbeeld natuurlijk van relationeel jeugdwerk.

Zeker... als je die belofte ook nakomt. De rush van het gewone leven dreigde me echter in te halen. De pogingen om tot een afspraak te komen strandden al in mijn google-agenda. Na een paar keer gaf ik de moed op en liet ik het maar gaan. Van afstel kwam inderdaad afstel.   

Tijd en liefde
Nog niet zo lang geleden schreef ik een artikel over communiceren met tieners waarin ik pleit om ze het beste te geven wat we vandaag de dag hebben: onze tijd en liefde. Letterlijk schrijf ik: “Eigenlijk heb ik een haat-liefde verhouding met deze vraag: hoe communiceer ik met tieners. Alsof tieners buitenaardse wezens zijn die van een andere planeet komen. Het makkelijkste antwoord is: luister naar ze en geef ze het kostbaarste, misschien wel schaarste dat je anno nu hebt, namelijk je tijd en je oprechte liefde. Niet te ingewikkeld, gewoon.”

Vlak na de vakantie kwam mijn gespreksgroep mij opzoeken. Het was duidelijk dat ze een missie hadden. “Je had ons nog een keer uitgenodigd...”. Veel pijnlijker dan dit kan het niet worden voor een jeugdwerker. Maar ik kreeg een tweede kans! Met beide handen heb ik die aangegrepen en afgelopen weekend was het zover. We gingen samen eten.

Samen eten
Als iets een goede manier is om je tijd en liefde te geven aan jongeren met wie je optrekt, dan is het wel een maaltijd. Sommige dingen weet je wel, maar moet je keer op keer opnieuw ontdekken. In dit geval zaten we aan een maaltijd die we met z'n allen klaar hadden gemaakt. De jongens ontfermden zich over de twee homemade pizza's, terwijl de meiden de broodjes bakten, de pasta-met-kip-en-mascarpone bereidden, de kruidenboter prakten en de garnering klaarmaakten. Veel leuker wordt het jeugdwerk niet volgens mij. 

Dat samen eten is trouwens ook een terugkerend element in wat Jezus doet. Een barbecue op het strand met één van zijn leerlingen om iets goed te maken, lunchen met zo'n vijfduizend mensen die vergeten waren een lunchpakketje mee te nemen, uitgebreid dineren bij een belastingambtenaar of liggend aan tafel een maaltijd gebruiken bij de geestelijke leiders. Het gebeurt allemaal. 

Levensveranderend
Juist rondom die maaltijden vonden levensveranderende gesprekken plaats. Niet voor niets begint de meest succesvolle cursus rondom het christelijk geloof met een maaltijd. In een project op een middelbare school die we nu drie jaar draaien rondom relatievorming starten we ook met eten. We merken dat het werkt. Dat samen eten. 

Nu weet ik niet in hoeverre de pizza-pasta-maaltijd levensveranderend was. Het was wel goed. We hadden een goede tijd en wie weet wat de toekomst brengt. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons