BLOG | Burgemeester Elburg over zijn leven met God

Frans de Lange in Geloven op 2

in Christelijk Nieuws

Men verwacht niet van een burgemeester dat hij als evangelist de samenleving tegemoet treedt. Vandaar dat burgemeester van Elburg Frans de Lange erover twijfelde om mee te doen aan een geloofsinterview over zijn geloof in God. Toch besloot hij zijn verhaal te vertellen, want ‘waarom zou ik zwijgen over iets wat mij zo dierbaar is geworden?’ Lees zijn blog over hoe hij de opnames van Geloven op 2 heeft beleefd.

“Het verzoek voor het interview kwam op een wat bijzondere manier tot stand. Ruim voor de opnameweek kwam de redactie overleggen met mensen van onze afdeling Communicatie over bijzondere mensen en mooie locaties in onze stad. Na een week of vier kreeg ik via een privénummer het verzoek of ik mee wilde werken aan het zogenaamde geloofsinterview. Nu waren ze via dat nummer aan het goede adres, want geloven wordt zeker in bestuurlijk Nederland vaak gezien als een privézaak.
 
Verstandig?
Van een burgemeester wordt niet verwacht dat hij als evangelist de samenleving tegemoet treedt.  Een burgemeester staat boven de partijen. Je wilt als burgemeester ook dicht bij mensen staan met respect voor ieders overtuiging.  Dat geldt zowel voor christenen als voor niet-christenen. En uiteraard wil je dat iedereen je ook ervaart als zijn of haar burgemeester. Dat geeft je een positie om te bemiddelen bij conflicten en om ‘de boel bij elkaar te houden’, zoals oud-burgemeester Job Cohen het ooit eens zo treffend omschreef. Is het dus wel verstandig om aan een expliciet geloofsinterview mee te werken?
 
'Zonder Hem kan ik niets doen'
Nadenkend over het programma heb ik toch ingestemd. Want waarom zou ik zwijgen over iets wat mij zo dierbaar is geworden? Waarom zou ik daar als burgemeester niet gewoon eerlijk over kunnen spreken? Het geloof in God is wel het belangrijkste in mijn leven. In de Bijbel staat het, maar ik ervaar het ook zo, dat ik zonder Hem niets kan doen.
 
Ik besloot dan ook om maar gewoon mijn verhaal te vertellen. Te vertellen over hoe mijn leven gelopen is. Een leven van bidden, hard werken, van ups en van downs. Een leven in afhankelijkheid, dichtbij God. Niet altijd eenvoudig, maar terugkijkend met veel reden tot dankbaarheid.
 
Mooi gesprek
Woensdag 18 september was de opnamedag. Het was lekker fris die morgen. Herman Wegter deed het interview. We hebben rustig kunnen praten. Het werd een lang geloofsgesprek dat gewoon doorging als de camera even niet draaide. Een mooi gesprek dat het misschien wel verdiende om integraal te worden uitgezonden. De vreugde van de Heer stond centraal. Ik ben heel open geweest over mijn leven met God. Uiteraard ben ik nieuwsgierig hoe de uitzending er uit zal zien. Wat heeft de redactie eruit geknipt en wat zullen we terugzien op TV?
 
Hoe dan ook. Ik denk met veel plezier terug aan die prachtige morgen in september, waarop we van hart tot hart mochten spreken over iets dat ons beiden het meest dierbaar is: het geloof in de Here Jezus Christus!
 
Herman en de andere mensen van Geloven op 2: bedankt!”
 

Frans de Lange
 

Bekijk het geloofsinterview met Frans de Lange vanmiddag in Geloven op 2, rond 17:00 uur op Nederland 2. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons