Bliksembekeringen achter de voordeur

in Geloven

Sombere verhalen over de kerk en geloven in Nederland zijn er genoeg, ook aan analyses ontbreekt het christenen vaak niet. Maar soms kom je zomaar iemand tegen die christen geworden is. Alexander Pleizier ontmoette er twee.

Voor 'Geloven op 2', het dagelijkse magazine van de EO over geloven, ben ik wekelijks in verschillende dorpen en steden om verhalen te filmen. En bij tv is het natuurlijk zo dat de verhalen van tevoren worden uitgezocht, of ze ‘spannend’ genoeg zijn voor een tv-uitzending.

Daarbij worden keuzes gemaakt. Een boek wil je nog wel eens vijftig pagina’s een kans geven, maar een tv-kijker is onverbiddelijk. Het verhaal moet boeien, moet aanslaan, moet herkenning of juist vervreemding oproepen. Tv is emotie, of je wilt of niet.

Droom
Zo was ik laatst in twee weken tijd twee keer een dag te gast bij twee mannen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze waren rond de vijfendertig, hadden beiden een gezin, zaten beiden financieel aan de grond en hielden beiden de hele dag niet op om te vertellen hoe groot God was. En: beiden hadden onlangs een bliksembekering.

De een zat in een rolstoel wegens een hersenbloeding. Al een paar jaar zat hij aan zijn stoel gekluisterd en had hij het inmiddels bijna geaccepteerd. Toen kwam God bij hem, zoals hij zelf vertelde, in een droom.

Precies zoals in dat andere verhaal. Van die andere dertiger. Hij deed aan drugshandel, verwaarloosde zijn vrouw en was alles behalve met God bezig. Toch had ook hij een droom. Drie keer die avond, nu zo’n drie jaar geleden. En alsof hij net als Samuel geroepen werd en niet wilde luisteren, zei hij de derde keer: “Zeg het maar, God”.

Beiden waren de volgende dag compleet veranderd. Beiden gaan nu vol voor hun gezin en hebben het onophoudelijk over hun vrouw, hun kinderen en hun God.

Nuchter
Het gebeurt kennelijk nog steeds, bliksembekeringen. Dromen waarvan de dromers zeggen niet te weten waar ze vandaan kwamen. Terwijl ze niet met God bezig waren, schreeuwen ze beiden hun geloof nu van de daken. Fris, open en zonder schroom.

Gewoon achter twee voordeuren in twee plaatsen in Nederland: Utrecht en Rijssen. Niet bepaald plekken van hetzelfde kaliber.

Ik had vaak gedacht, maar dat zal mijn naïviteit zijn, dat dit soort droomverhalen vooral in de Verenigde Staten (nog) voorkwamen. Dat het ons nuchtere Nederlanders niet zou overkomen, berekenend als we zijn. Bij ons gaat het immers niet zo goed met het geloof, hoor je vaak.

Niet somber
Hoe vaak bestoken we elkaar niet met somberende columns over de staat van christelijk Nederland. Hoe goed het was en hoe moeilijk het is. Over kerken die sluiten, of onze verhalen gaan juist over de gemeentestichters die het dan toch allemaal maar weer doen: kerk zijn in de stad, tegen de stroom in. We zijn goed met grote woorden, met analyses en beschouwingen.

Maar deze twee dertigers, Deef en Michael, laten zien dat het woord somberen in hun woordenboek niet voorkomt. Een echt lekkere analyse kun je van hun verhaal niet maken, maar dat hoeft ook niet. Het zegt in ieder geval dat er achter menig voordeur verhalen liggen, in de teruggetrokkenheid van de stad of in het nuchter oer-Hollandse dorp. Je moet ze alleen zien te vinden.

Alexander Pleizier (1987) is historicus en journalist. Hij werkt bij de Evangelische Omroep.

Dit artikel verscheen eerder in Het Goede Leven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons