"Bijbel zit vol met troost, zin en betekenis"

BN-ers verdiepen zich in de bijbel voor de Nationale Bijbelquiz

in Geloven

'In de Bijbel zit heel veel troost, zin en betekenis. Ik kan iedereen aanraden het te lezen, ook al geloof je niet in God.' Dat zei presentatrice Chazia Mourali, die deelneemt aan de Grote Bijbelquiz.

Een bijbelboek waarover Mourali razend enthousiast is, is Prediker. 'Troostrijker wordt een tekst niet. Als je dat leest, kun je gelijk alle prozac en zelfhulpboeken het raam uit gooien.' Ook rapper Brownie Dutch, net als Mourali van huis uit niet gelovig, vindt de Bijbel interessant. 'Veel dingen die ik lees, zoals in Openbaringen, zie ik om me heen gebeuren. Rampen, crises, iedereen is hebzuchtig. Het is allemaal al voorspeld.'

Volgens hoogleraar bijbelwetenschappen Bert Jan Peerbolte loopt in Nederland de bijbelkennis terug, maar lezen tegenwoordig steeds meer mensen de Bijbel als cultureel of literair werk. De Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004 is daarom bewust als gewoon boek uitgevoerd, zonder een indeling van de teksten in verzen en kolommen.

'Als je de Bijbel op die manier bekijkt, is het nog honderdduizend keer wonderbaarlijker', vindt Mourali. 'Het Oude Testament is vaak wreed, een film van Tarantino is er niets bij. Maar dat heeft plaats gemaakt voor de zachtheid en solidariteit in het Nieuwe Testament. En als je bedenkt hoeveel wereldgodsdiensten, kunstwerken en opera's daarop zijn gebaseerd. Ik ben ervoor dat meer mensen de Bijbel gaan bestuderen.'

De Grote Bijbelquiz was woensdagavond op TV. Bekijk de Bijbelquiz nu hieronder.

Ga naar de site van De Grote Bijbelquiz

Bekijk Chazia Mourali en Brownie Dutch in Dit is de Dag

Bekijk de Grote Bijbelquiz 2013

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons