Bewoners Vluchtflat zoeken nieuwe locatie

in Christelijk Nieuws

De bewoners van de Vluchtkerk moeten op zoek naar een nieuwe locatie. De afgelopen nacht hebben de uitgeprocedeerde asielzoekers eenmalig de nacht doorgebracht in een cultureel centrum aan de Overtoom. Zij werden gedwongen om na de Vluchtkerk (de St. Josephkerk) ook de Vluchtflat in Amsterdam-West te verlaten. De asielzoekers verbleven ruim vier maanden in het gekraakte kantoorpand.

De groep kon alleen deze nacht gebruik maken van het cultureel centrum. Nu moeten ze op zoek naar een nieuwe locatie. Henk Griffioen, de coördinator van de vluchtelingen, vertelt tegen de NOS: "De asielzoekers leven van dag tot dag. Ze weten niet waar ze aan toe zijn." Staatssecretaris Teeven heeft een plaats aangeboden in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar de asielzoekers zien dat niet als een oplossing. 

De Raad van Kerken Amsterdam heeft laten weten dat zij per nacht op zoek zijn naar een nieuwe opvanglocatie. Zij zijn door de steungroep gevraagd om hulp te bieden. Vanochtend vertelde Gerhard Scholte, voorzitter Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam, tegen Radio 1 dat de perspectieven van de 159 illegale asielzoekers onduidelijk zijn. "Het gaat om mensen die meerdere keren van de straat zijn geplukt. Bij veel vluchtelingen in de groep werd zonder succes geprobeerd om hen uit te zetten. Vervolgens werden ze ergens op straat achtergelaten." 

Volgens Scholte heeft de problematiek "een landelijke oorzaak. Maar als stad of dorp in Nederland heb je wel een zorgplicht voor de mensen die binnen je grenzen verkeren. De gemeente Amsterdam verzuimt dat. Die plicht moeten wij als Raad van Kerken nu op ons nemen. Wij hopen dat de asielwetgeving anders wordt ingericht en dat deze problemen in de toekomst worden voorkomen."

Bekijk het item van de NOS over de verhuizing:

<iframe id="player-556985" src="http://nos.nl/embed/?id=e:556985&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" width="480" height="275"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons