Authentieke geloofsgesprekken in ‘God op IJtje’

Regisseur Elsbeth Fraanje: “Mensen zijn veel meer met geloof bezig dan je vermoedt"

in Mediatips

Vanavond volgt regisseur Elsbeth Fraanje in de documentaire ‘God op IJtje’ een dominee die langs de deuren gaat in de Amsterdamse Vinex-wijk IJburg. Aan de hand van deze ontmoetingen ontstaat een portret van de wijk en een verrassend beeld van de rol van geloof in de postmoderne samenleving.

Eind september ging de documentaire in première op het Nederlands Film Festival. “De reacties zijn erg positief”, vertelt documentairemaker Elsbeth Fraanje. “Iemand zei dat ik een tijdsdocument van het geloof van nu heb gemaakt, dat vond ik een groot compliment”.
 
De gedachte dat er een predikant op IJburg zou komen fascineerde Fraanje mateloos. “IJburg is voor mij het prototype modern Nederland, een wijk waar het geloof niet automatisch een plek heeft. Dat contrast vind ik erg spannend.”
 
Zitten mensen in deze tijd wel op ‘geloof’ te wachten? Fraanje vermoedde voordat ze aan de documentaire begon van niet. Toch werd ze verrast door de open en eerlijke gesprekken die er over het geloof ontstonden. “Mensen zijn veel meer met geloof bezig dan je vermoedt. Veel mensen zijn zich ervan bewust dat er meer is. Dat ze hier niet zomaar zijn. Mensen zijn wel degelijk met geloof en spiritualiteit bezig, alleen niet op de traditionele protestants-christelijke manier”. 

“Ik heb ervoor gekozen om bij de mensen thuis alleen totaalshots vanuit een vast camerastandpunt te gebruiken. Dat is vooral een vormkeuze, maar als bijkomend voordeel vergaten mensen daardoor dat er een cameraploeg aanwezig was. Het zijn daardoor het hele authentieke gesprekken geworden”.
 
Dominee Rob Visser speelt daarin volgens Fraanje wel een belangrijke rol. “Het is geen dominee die alle zekerheden van het geloof beaamt”. Zo wordt Visser door een atheïst in de documentaire voorgelegd of hij zich kan voorstellen dat hij het geloof in God los zou kunnen laten. Visser beantwoordt die vraag met ‘ja’. “Doordat hij daar open over spreekt, kan hij makkelijker die geloofsgesprekken met anderen aangaan. Maar het is ook een man die het bezoeken van mensen als zijn missie beschouwt. Hij ziet dat echt dat als de essentie van kerk zijn”, aldus Fraanje.
 
Fraanje is zelf ook gelovig en begrijpt heel goed wat Visser doet en waar zijn motivatie vandaan komt. “Maar ik kan niet zeggen dat mijn interesse voor het maken van deze docu puur komt uit het feit dat ik zelf gelovig ben. Ook als ik niet gelovig was geweest had ik dit een spannend contrast gevonden, en had ik er denk ik graag een documentaire over gemaakt. Mensen kunnen mij in elk geval niet betrappen op subjectiviteit. Zo zei iemand tegen mij: 'Wat fijn dat er na al die jaren weer een film is over geloof zonder vooringenomenheid.’”

Zulke reacties doen Fraanje goed. “Het mooie van deze film is, is dat het mensen aan het denken zet. Het brengt mensen op een ontspannende manier bij datgene waar het om draait in het leven”. 

God op IJtje, maandag 21 oktober om 23.20 uur bij IKON op NL2  
God op IJtje was geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie Korte Documentaire en de Debuutcompetitie.

Bekijk de trailer:

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/76937394" frameborder="0" width="500" height="281"></iframe>

Trailer GOD OP IJTJE from BALDR Film on Vimeo.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons