Asielzoekers opnieuw tijdelijk in kerk

Oud-vluchtkerkbewoners slapen komende nacht in leegstaande kerk

in Christelijk Nieuws

De uitgeprocedeerde asielzoekers die al ruim een jaar door Amsterdam zwerven, hebben weer een nieuw, tijdelijk onderkomen gevonden. In de nacht van woensdag op donderdag zijn ze welkom in een leegstaande kerk in Amsterdam-Noord. Dat meldde een woordvoerster van de protestgroep 'Wij blijven hier' woensdag.

De 159 illegalen staan op straat nadat ze maandagochtend de Vluchtflat waar ze sinds mei verbleven, moesten verlaten. De eerste nacht werden ze opgevangen in een gekraakt pand aan de Overtoom, de nacht daarop mochten ze doorbrengen in een kerkgebouw in Watergraafsmeer. Woensdag zet de kerk in Noord haar deuren voor één nacht open. Waar de groep daarna naartoe gaat, is nog niet bekend, maar volgens de woordvoerster stromen de aanbiedingen binnen. "Vooral kerken bieden hun hulp aan. Er is grote bereidheid in de stad om deze mensen onderdak te bieden."

De gemeente Amsterdam liet maandag weten geen opvang meer te faciliteren. Staatssecretaris Fred Teeven bood maximaal 12 weken onderdak aan in het asielcomplex in Ter Apel, voor hen die bereid zijn mee te werken aan terugkeer. Daarvoor meldde niemand zich aan.

De asielzoekers zijn afhankelijk van particuliere initiatieven. Volgens de woordvoerster krijgt de groep 'ontzettend veel hulp' van Amsterdammers die onder meer eten bereiden en transport verzorgen.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons