"Asielzoekers mogen niet meer op straat"

Raad van Europa reageert op klacht PKN

in Christelijk Nieuws

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer zonder voorzieningen op straat worden gezet. VluchteningenWerk meldt donderdag dat het Europees Comité voor Sociale Rechten dat heeft besloten. De overheid moet zorgen voor opvang, kleding en voeding, zo meldt Advocaat Pim Fischer op zijn website. Fischer en zijn collega Jelle Klaas adviseren de Conference of European Churches, die de klacht indiende bij de het comité.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa en reageerde hiermee op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland.

Mensen zonder verblijfsvergunning "lopen het risico op ernstige en onherstelbare schade aan hun leven als zij uitgesloten worden van opvang, voedsel en kleding", citeert Fischer uit de beslissing. "De Staat moet daarom alle mogelijke maatregelen nemen waardoor hun basisbehoeften worden gewaarborgd." Er moeten op landelijk en regionaal niveau voorzieningen worden getroffen en de Staat moet ook aan het comité melden welke maatregelen hij heeft getroffen.

VluchtelingenWerk is blij met de beslissing van het comité: "Dit betekent een einde aan de vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven."

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons