Afrikaanse christenen vragen om snel ingrijpen

Kerkleiders in Centraal Afrikaanse Republiek pleiten voor actie

in Christelijk Nieuws

Kerkleiders van alle kerkelijke gemeenschappen in de Centraal Afrikaanse Republiek vragen de internationale gemeenschap in actie te komen tegen het geweld, dat Centraal-Afrikaanse christenen in het bijzonder treft. Een verklaring met die strekking werd eerder deze week ondertekend door vertegenwoordigers van alle kerken in het land.

De Centraal Afrikaanse Republiek wordt geteisterd door geweld sinds de staatsgreep die afgelopen maart plaatsvond. Volgens vertegenwoordigers van protestantse en rooms-katholieke kerken richten de rebellen van de Seleka Coalitie onder leiding van Michel Djotodia zich direct op christenen, die 85 procent van de bevolking uitmaken. Volgens Arend Pleysier, woordvoerder van Open Doors, zijn er voorbeelden te over van christenen die vanwege hun geloof slachtoffer zijn geworden van het geweld. "Veel dorpen zijn verdeeld in christelijke en niet-christelijke wijken. Regelmatig maken rebellen de christelijke wijken met de grond gelijk, en worden andere delen van het dorp onberoerd gelaten."

Verklaring van Bangui
Tijdens een conferentie die afgelopen week plaatsvond in de hoofdstad Bangui ondertekenden kerkleiders een verklaring waarin ze de internationale gemeenschap oproepen snel in actie te komen om de veiligheid in het land te herstellen en noodhulp te bieden aan de miljoenen slachtoffers van het geweld. Daarnaast roepen ze lokale strijders en regeringsleiders op de democratie te herstellen en een eind te maken aan het steeds opnieuw oplaaiende geweld. De Verenigde Naties hebben inmiddels aangekondigd meer troepen te sturen, maar volgens de kerkleiders is die maatregel onvoldoende om het wijdverspreide geweld te stoppen.

Volgens de ondertekenaars van de Verklaring van Bangui wordt het land nog steeds geteisterd door plunderingen, vernielingen, onteigening, standrechtelijke executies, intimidatie, ontvoering en mishandeling. De situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek krijgt steeds meer een religieuze ondertoon, aldus de verklaring. "Christenen worden het zwaarst getroffen. Rebellen verkrachten burgers en leden van kloosterordes, vernielen kerkgebouwen en voeren gerichte aanvallen uit op priesters en voorgangers."

Volgens Pleysier vrezen christenen in de Centaal Afrikaanse Republiek voor genocide en een interreligieuze burgeroorlog. "Er dreigt een humanitaire crisis van onvoorstelbare omvang", aldus de woordvoerder. "Inmiddels zijn 4,6 miljoen mensen het slachtoffer geworden van geweld, anderhalf miljoen van hen zijn op de vlucht en honderdduizenden hebben onvoldoende toegang tot voedsel en drinkwater."

Open Doors
De bijeenkomst in Bangui werd op verzoek van lokale kerken georganiseerd door Open Doors, een internationale organisatie die vervolgde christenen ondersteunt. "We zijn dankbaar dat we christenen in de Centraal Afrikaanse Republiek kunnen ondersteunen", zegt de directeur van Open Doors Afrika. "De kerk is zwaar getroffen door het geweld en heeft dringend behoefte aan hulp. Het is onze verantwoordelijkheid hun situatie zo breed mogelijk bekend te maken, op te roepen tot gebed en hulp aan te bieden."

Open Doors is al enkele jaren actief in de Centraal Afrikaanse Republiek met training en ondersteuning van plaatselijke kerken. "Vanwege de onrustige situatie in het land concentreren we ons de komende tijd echter vooral op het verlenen van noodhulp", aldus Pleysier. De verklaring werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Evangelische Alliantie van Centraal Afrika en de Bisschoppenconferentie van Centraal Afrika, namens alle christelijke geloofsgemeenschappen in het land.

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons