Zeven redenen waarom de kerk niet groeit

Voorganger Carey Nieuwhof weet wat er misgaat

in Christelijk Nieuws

Vrijwel iedere kerk wil groeien, en dan vooral doordat onkerkelijken zich bij hen aansluiten. En waar een wil is, is een weg. Maar waarom is er dan zo weinig sprake van groei? Voorganger Carey Nieuwhof geeft zeven redenen waarom volgens hem de kerken er niet in slagen om onkerkelijken te bereiken.

Carey Nieuwhof, oprichter en leider van de Connexus Community Church in Canada, ziet zijn kerk de laatste jaren sterk groeien. Ongeveer zestig procent van die toename is te danken aan mensen uit ‘de wereld’ die tot geloof komen. Hij heeft zeven punten opgesteld waarin hij duidelijk maakt hoe kerken te werk moeten gaan – en hoe vooral niet - om onkerkelijke leden te werven.

1. Jullie verlangen om onkerkelijken te bereiken is een intentie, geen strategie.
Volgens Nieuwhof doet men hetzelfde als wat ze altijd doen, terwijl ze hopen op andere resultaten. “Als je geen radicale veranderingen maakt in de strategie van hoe je kerk wilt zijn, moet je geen radicale verschillen verwachten.”

2. Je bent als voorganger in een Niemandsland terechtgekomen omdat je iedereen te vriend wilt houden.
“Je kerk is te modern voor de insiders en tegelijkertijd is de aanpak te gedateerd en irrelevant voor outsiders.” Volgens Nieuwhof kunnen voorgangers de kerk niet voldoende veranderen om buitenstaanders te bereiken, omdat ze hun eigen gemeente niet wilt vervreemden. Op die manier raken ze in een zogeheten ‘Niemandsland’ – je wilt iedereen te vriend houden, maar eigenlijk houd je niemand te vriend.

3. Jullie echte visie gaat over jullie zelf.
“Het lijkt alsof visie van de kerk over Jezus, het Koninkrijk en de wereld gaat, maar feitelijk gaat het over hoe gemeentelid X geen boze brieven meer zal sturen en gemeentelid Y niet weer gaat klagen over de diepgang van de preken. Je zegt dat het over anderen gaat, maar al je tijd spendeer je aan insiders.”

 4. De mensen in de gemeente kennen geen onkerkelijken.
Volgens Nieuwhof is dit een groot probleem. Hoe kunnen mensen in de kerk mensen van buiten de kerk uitnodigen, als ze er geen kennen? In Nieuwhofs kerk Connexus wordt men uitgedaagd eens per week een gezellige avond te organiseren om op een ontspannen manier kennis te maken met onkerkelijken. “De meeste kerken houden hun ‘zout’ in het vaatje… het komt nooit in aanraking met echt voedsel.”

5. Jullie spreken de verkeerde taal; die van de insider
Nieuwhof is van mening dat de onkerkelijken worden afgeschrikt van de manier waarop er tegen ze wordt gepraat in de kerk. Met zinnen als ‘We zijn echt gezegend met de dienst vandaag’ of ‘Heiliging is een proces na de wedergeboorte, geleid door de Heilige Geest’,  jagen we onkerkelijken weg. “Praat als normale mensen. Wees duidelijk. Onduidelijk zijn maakt je niet diepzinnig; het maakt je onduidelijk.”

6. Jullie veroordelen onkerkelijken.
“Als je op zoek bent naar onkerkelijken, zijn het ook onkerkelijken waarmee je te maken krijgt. Ze hebben een andere levensstijl; seks is niet alleen voor getrouwde mensen. Je zal moeten dealen met verslavingen, echtscheidingen, confronterende ideeën over God en veel meer. Stop met veroordelen, begin lief te hebben. Door liefde kunnen mensen veranderen.”

7. Jullie weten niet zeker wat je met de onkerkelijken moet doen wanneer ze er eenmaal zijn.
“Er is geen stappenplan. Je weet niet hoe je met hun vragen om moet gaan, hoe je ze moet begeleiden. En dat is juist zo belangrijk; onkerkelijken zullen niet lang blijven als ze niet geleid kunnen worden naar een relatie met Jezus Christus.”
 

Bron: Carey Nieuwhof

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons