Worstelen met Gods liefde

De oefening met de gouden cirkel

in Geloven

Met de hulp van een gouden doek hebben mijn collega en ik een cirkel op de grond gemaakt. De cursisten kijken ons vragend aan. “De gouden cirkel staat symbool voor Gods liefde. In welke mate weet jij in je hoofd dat God van je houdt?” Alle cursisten mogen hun plek op of rondom de cirkel innemen. De één gaat midden in de cirkel staan. De ander plaatst net zijn grote teen op de rand. Eentje wil zelfs in de cirkel gaan liggen.

Schokkend
Als iedereen hun plek heeft ingenomen, doen we de opdracht nog een keer. “Deze keer gaat het niet om het ‘weten’, maar in welke mate jij je dagelijks door God geliefd voelt. Kan je opnieuw je plek innemen?” Het effect is schokkend. Iedereen schiet naar achteren. Niemand die nog midden in de cirkel staat, laat staan ligt. Een dappere held raakt de cirkel nog net aan, maar de rest staat op meters afstand.

Niet weten of voelen, maar merken
We laten bewust even een stilte vallen. Dan gaan we door naar de laatste oefening. “In hoeverre laat jij dagelijks door jouw leven zien dat je door God geliefd bent? Het gaat nu dus niet meer om het weten of het voelen, maar wat anderen van deze geweldige liefde van God voor jou merken. Neem opnieuw je plek maar in.” De cirkel is leeg, de lesruimte bijna ook. Niemand durft nog dicht bij de cirkel te komen.

Worstelen met Gods liefde
Het raakt mij opnieuw. Wat worstelen we als mensen met de onuitputtelijke liefde van God voor ons. In ons hoofd weten we en geloven we, dat Hij van ons houdt. In de kerk en naar buiten toe spelen we mooi weer. Toch voelen we Zijn liefde maar zelden. Laat staan dat we deze liefde door ons leven laten zien.
Een bekende spreker zei eens: “De grootste afstand die een mens kan afleggen, is van zijn hoofd naar zijn hart.” Hij had niet helemaal gelijk. De afstand van ons hart naar de rest van ons leven is blijkbaar nog veel groter.

 

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons