Verwoesting Damascus door Jesaja voorspeld?

Jesaja profeteert: "Damascus zal een bouwval, een ruïne worden"

in Geloven

Heel de wereld volgt al maandenlang met afschuw de berichten uit Syrië. Naast al het nieuws over het leed in de burgeroorlog, verschijnen op Twitter verwijzingen naar Jesaja: “De stad Damascus zal niet meer bestaan, het zal een bouwval, een ruïne worden.” Gaan zijn profetieën nu in vervulling?

Vooral evangelicals in de Verenigde Staten leggen de link tussen de ontwikkelingen in Syrië en de Bijbelpassage. Volgens een Amerikaanse radiopresentator, Jan Markell, zou dit zelfs kunnen wijzen op een snelle wederkomst van Jezus. Hij baseert zich daarbij op het hoopvollere vervolg in de profetie: “Op die dag zal ieder de blik op zijn maker richten, naar de Heilige van Israël de ogen opslaan.”
 
Onzin, reageert hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte desgevraagd door Trouw. Volgens hem wijzen de profeten alleen vooruit op de nabije toekomst en schetst Jesaja een scenario van zijn tijd. Damascus werd 732 voor Christus verwoest, toen de inkt van Jesaja’s pen nog nauwelijks droog was. Volgens de hoogleraar is het uitgesloten dat Jesaja doelde op de huidige gebeurtenissen in Syrië. Toch zijn de profetieën “kennelijk zo opgeschreven dat er altijd mensen zijn die actuele gebeurtenissen herkennen”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons