Je hoeft niet bepaald een genie te zijn om door te hebben dat het systeem waar we in leven vrij kapot is. Meer dan een miljard mensen zuchten dagelijks onder armoede. Overconsumptie is de drijvende kracht achter uitbuitende arbeidsomstandigheden in vrijwel alle ontwikkelende landen. De CO2 uitstoot van onze industrieën, gekoppeld aan een schrikbarend tempo van de kap van de ons nog resterende regenwouden, zorgen voor een steeds versnellende klimaatverandering. Grondstoffen en fossiele brandstoffen raken in moordend tempo op.
 
Nee. Als je een beetje om je heen kijkt is er weinig reden voor een feestje. Het kan zo niet langer doorgaan. Het is tijd we dit systeem grondig en welgemeend met een ontzettende rotschop omver duwen. Ik wil daar best eerlijk in zijn. Volgens mij is het tijd voor een revolutie.
 
Vorige week mocht ik preken in mijn eigen kerk. Voor het eerst. De titel van de preek was 'Opstand'. Over het verlangen naar een belofte van verandering. Een onderwerp naar mijn hart. Er is een zeer sterk argument te maken dat het Evangelie, het Goede Nieuws, een sterk praktische uitwerking heeft.

In mijn voorbereiding voor die preek legde ik de koppeling tussen een praktisch Goed Nieuws en de problematiek die ik hierboven beschreef. Het Goede Nieuws zou ons oproepen tot een revolutie. Het kon niet anders. Ik had een mooi plaatje gevonden waarin Jezus afgebeeld was als de iconische foto van de communistische revolutionair Che Guevara.
 
De preek was klaar. Wat ik dan soms doe, als ik de tijd heb, is om hem te oefenen met
mijn vrouw. Toen ik bij het plaatje van “Jezus Guevara” kwam, stelde ze me een simpele vraag; "En dan? Dan heb je een nieuw systeem. Is het Goede Nieuws een systeem? "
 
Slik.

Ik wist niet wat ik moest zeggen. Behalve dat ze gelijk had. En toen besefte ik; het Goede Nieuws is juist goed omdat het niet afhangt in welk systeem je je bevindt. Er is goed nieuws voor de armen, hoop voor de verslagenen, vrijheid voor de gevangenen.
 
Daar ligt voor ons ook een belangrijke rol. Het betekent voor ons, als mensen die dat Goede Nieuws moeten uitdragen, dat het ook niet uitmaakt waar en in welk systeem we zitten; ongeacht het systeem is het aan ons om dat Goede Nieuws uit te dragen. Er echt handen en voeten aan te geven. Misschien is dat nog wel het beste nieuws van dit verhaal; we hoeven niet te wachten op een betere wereld om het Goede Nieuws te brengen en te doen.
 
Overigens blijf ik van mening dat het huidige systeem absoluut omver geworpen dient te worden.

Nb: de preek heb ik herschreven. Wil je ‘m beluisteren, dan kan dat hieronder.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/73679026" frameborder="0" width="500" height="281"></iframe>

Uprising - A Bigger Good News from Antonie Fountain on Vimeo.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons