"Syrische rebellen veroveren christelijk dorp"

in Christelijk Nieuws

Na hevige gevechten hebben de Syrische rebellen de controle over het christelijke dorp Maaloula overgenomen. Het leger heft zich afgelopen nacht teruggetrokken, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan het Franse persbureau AFP.

Maaloula is een van de beroemdste christelijke gemeenschappen in Syrië. De inwoners spreken nog steeds Aramees, de taal uit de tijd van Jezus. Het dorp staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst vanwege zijn kerken en kloosters en omdat het een van oudste centra van het christendom is. In het plaatsje bevinden zich nog grotschuilplaatsen uit de eerste eeuwen van het christendom.

De gevechten om Maaloula begonnen afgelopen woensdag. Maaloula ligt 55 km ten noorden van Damascus en met hun verovering versterken de rebellen hun positie in het noorden van Damascus. Volgens Syrische activisten hebben rebellen van de extremistische al-Nusra-beweging de aanval uitgevoerd. Al-Nusra is een zusterorganisatie van al-Qaida.

Rustig
Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is christelijk. Zowel het regime van Bashar al-Assad als de opstandelingen willen graag hulp van christelijke kant. Sommige christenen vrezen echter dat de rebellen alleen maar opstandiger worden. Anderzijds laten hulporganisaties weten dat christenen juist vaak het doelwit zijn van aanhangers van Assad: zo zijn twee vooraanstaande bisschoppen ontvoerd en wordt een bekende priester vermist.

Een inwoonster van Maaloula heeft telefonisch tegen AFP bevestigd dat er opstandelingen in het dorp rondlopen en dat het leger verdwenen is. Op zondagochtend was de situatie volgens haar vooralsnog “rustig”. 

Bron: NOS/AFP
Foto: ANP - De stad op de foto is niet Maaloula

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons